El 28,6% dels infants catalans tenen el risc de ser pobres

A Catalunya, segons un informe que acaba de fer públic Unicef, el 28,6% dels infants tenen el risc de ser pobres. A més a més, segons adverteix l’estudi, aquesta xifra ha augmentat un 14% en només dos anys.

Segons ‘L’Agenda 2030 en clau d’infància a Catalunya: actualització de l’estat dels indicadors’, un document que revisa els indicadors proposats en un anterior estudi que va publicar Unicef l’any 2018 per veure si aspectes clau per al desenvolupament social i sostenible s’estan complint, Catalunya no només no està avançant cap als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) fixats en l’Agenda 2030, el full de ruta que ha proposat l’ONU per lluitar contra la pobresa i la desigualtat i la sostenibilitat ambiental, sinó que està retrocedint.

L’informe apunta que a Catalunya, una de cada quatre llars amb infants està en risc de pobresa, i en cas de les famílies monoparentals, la xifra es dispara al 40%. D’altra banda, les xifres d’altre mecanisme que serveix per mesurar el risc d’exclusió social i que analitza la pobresa i l’exclusió més enllà de valors estrictament monetaris, la coneguda com a taxa AROPE, encara són més pessimistes.

Un de cada quatre infants i adolescents es troba en risc, 4,6 punts percentuals més que quan es va publicar el primer informe, fa prop de dos anys. Unicef adverteix que aquesta taxa, que a Catalunya es situa al 31,2%, dista molt del 24,9% de la mitjana europea. “La tendència ens allunya d’aconseguir erradicar la pobresa infantil a Catalunya, i per tant, del compliment d’un dels elements claus de l’Agenda 2030”.

En aquest sentit, i entre altres mesures, Unicef assenyala que cal augmentar la inversió social en la infància i les famílies, i proposa establir una prestació per fill de caràcter  universal.

L’abandonament escolar es manté

L’informe també analitza l’evolució de la taxa de l’abandonament escolar prematur en la infància i adolescència. En aquest sentit, Catalunya s’ha estancat i la dada és la mateixa que en l’anterior estudi: el 17% de l’alumnat abandona prematurament l’escola, o per situar millor la xifra, un de cada sis infants deixa els estudis.

Segons Unicef, des de 2007 s’experimentava una tendència a reduir aquesta xifra, però l’estancament dels últims anys s’explica per un factor: la inversió pública en educació a Catalunya (3,56% del PIB) està per sota la mitjana europea (5,11%).

Aquesta dada, que “ha continuat reduint-se”, segons Unicef, posa en evidència que cal “invertir en un sistema educatiu just per contribuir a trencar el cercle de la pobresa i la desigualtat”. En aquest sentit, l’informe també assenyala la segregació escolar que pateixen molts alumnes a Catalunya i reclama també l’accés universal a l’educació 0-3 anys.

TOTES LES NOTÍCIES