El 2015 ja s’han licitat 17.330 metres de neteja de rius

riu valira seu

La neteja de rius és una de les inversions que fa el Ministeri de Medi Ambient anualment, i en el que va de 2015 ja s’ha licitat la neteja de 17.330 metres de riu. Aquesta xifra, però, està previst que augmenti en el que queda d’any.

Des del Ministeri de Medi Ambient se sol·licita anualment als comuns quines són les seves necessitats i amb aquesta informació, i la que identifiquen els tècnics del Ministeri, es procedeix a realitzar les tasques de neteja dels rius.

La campanya de neteja, poda i desbrossa de la vegetació de ribera requereix la feina d’empreses privades amb experiència, maquinària adaptada i habilitades a reaprofitar els residus generats. Per aquest motiu cada any s’ha de fer el concurs públic corresponent per adjudicar aquests treballs, i la darrera licitació va tenir lloc dimecres passat.

El manteniment de la vegetació dels marges dels rius consisteix en l’extracció dels arbres morts o que presenten un estat sanitari deficient per evitar la seva possible caiguda davant de fort vent o avingudes d’aigua. A més, allà on s’actua es desbrossa la vegetació dels marges i de la llera amb l’objectiu de garantir unes condicions mínimes d’escolament de les aigües, en cas de crescuda del nivell del riu.

Cada any s’ha dedicat una partida per netejar les zones on s’ha detectat que calia actuar, i així des del 2011 s’han incrementat progressivament el volum de metres netejats cada any. El 2005, el primer any en què el Departament de Patrimoni Natural va rebre la directiva d’efectuar aquest manteniment, es van netejar 2.000 metres de riu, i la xifra va anar augmentant progressivament. El 2006 es van netejar 3.400 metres, el 2007 se’n van netejar 10.800 i el 2008 van ser 6.300 metres. L’any 2009 la neteja de rius va disminuir molt, arribant només a 800 metres desbrossats, i als 2.400 l’any 2010, i des d’aleshores ha crescut progressivament. L’any 2011 es van netejar 17.050 metres, el 2012 van ser 19.350, el 2013 es va arribar a 20.380, i el 2014 fins a 24.300 metres.

En el que va de 2015 ja s’han realitzat alguns treballs, i comptant la darrera licitació, ja s’ha previst actuar sobre un total de 17.330 metres, tenint en compte que previsiblement abans que acabi l’any caldrà fer altres actuacions.

Al llarg del 2015 ja s’ha hagut de treballar traient arbres caiguts al Camí ral d’Anyós, al Roc d’Escalada de Canillo, netejant la vegetació trencada per les nevades del Serrat al Camping Mitxeu, recollint branques trencades a l’aparcament del Prat del Riu de Canillo, fent neteja a la zona de l’allau de Ransol, a l’allau d’Arinsal i a la zona sant Gothard, i treballant en la retirada de troncs baixats amb les pluges a Santa Coloma, Encamp i Canillo.

Entre les feines que inclou la licitació del passat dimecres hi ha la poda d’arbres que toquen edificis i el passeig al centre d’Encamp, així com la retirada de troncs, poda i poda en alçada. A més, hi ha el desbrossament de la vegetació i branques trencades del Tarter a Canillo, i la poda en alçada al passeig Valira d’Andorra la Vella, entre d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.