El Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma) ha fet públic l’Informe Climàtic Anual del 2012, on s’observa que va ser un any lleugerament més fred, 0,4 graus per sota de la mitjana dels últims anys, i moderadament sec, amb un 20% menys de precipitacions que la mitjana. Tot i això, també es constata que hi ha una marcada variabilitat típica dels climes mediterranis, i en aquest sentit, destaquen el gener, el juliol i l’agost com a mesos molt secs, i d’altres molt plujosos com el març o l’abril. Pel que fa a les temperatures, ressalta el febrer com a mes extraordinàriament fred i el juny i l’agost com a marcadament càlids.

Segons les dades recollides per les estacions meteorològiques del Cenma, el 2012 va ser un any entre un 17 i un 23% més sec en relació amb els últims anys, agafant com a període de referència els valors entre el 1971 i el 2000. En les dades per mesos s’observa una acusada variabilitat, sobretot pel que fa al gener, que va ser un 24,3% més sec, amb especial incidència a la meitat sud del Principat. De fet, la temporada d’hivern 2011-2012 va ser la més seca des que es disposen registres meteorològics a Andorra.

També es va registrar una manca de precipitacions durant l’estiu, i malgrat que són mesos habitualment plujosos a Andorra, al juliol només va ploure un 33% de l’habitual.

En canvi, els mesos més plujosos van ser el març i l’abril, quan va ploure un 60% més que l’habitual, amb un màxim de 118 mm a l’estació meteorològica de Perafita, seguits de l’octubre i el novembre.

Pel que fa a la temperatura, el 2012 va ser lleugerament més fred, amb una mitjana de 0,4 graus per sota, tot i que als fons de vall la temperatura es va situar una mica per sobre. Concretament, a l’estació meteorològica d’Aixàs, a 1.564 metres, la temperatura va ser 0,9 graus superior, mentre que al Comapedrosa la diferència és 2,2 graus inferior als valors de referència calculats amb les dades d’entre 1971 i 2000. Observant les dades per mesos, destaca el febrer com a especialment fred, 4,6 graus per sota de la mitjana en les temperatures mínimes, i 5,7 graus menys en les màximes. El Cenma indica que va ser un mes de febrer ‘excepcionalment fred, sobretot a l’alta muntanya’.

També destaca el mes d’abril, amb temperatures 2,1 graus per sobre, i els mesos de juny i agost, on les temperatures mínimes van ser 4 graus més càlides. En general, durant l’any passat, les temperatures màximes van baixar a alta muntanya, mentre que van pujar a cotes mitjanes i baixes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada