El 16,4% de la població va rebre algun ajut social al 2012

villaverde-casaksEl 16,4% de la població va rebre, al llarg del 2012, alguna prestació econòmica social. Segons han informat el director de Salut i Benestar, Josep Casals, i el cap d’atenció social i primària, Joan Carles Villaverde, el volum de sol·licituds ha augmentat al 2012 al màxim, arribant a un import de 19,4 milions d’euros atorgats, és a dir 1,5 milions d’euros més que al 2011. Tot i que no han aportat la informació del total de sol·licituds rebudes, sí que han indicat que se’n deneguen al voltant del 4%, i per tant l’increment de prestacions atorgades correspon també a un augment de les sol·licituds rebudes. La part més important de les prestacions correspon a beneficiaris de l’assegurança de vellesa, seguits de les pensions de solidaritat a la gent gran.

El Govern ha fet balanç, aquest dimarts, de l’increment de les prestacions econòmiques socials que es va detectar del 2011 al 2012. El director de Salut i Benestar, Josep Casals, ha informat que al 2012 l’augment de les sol·licituds va fer que 4.676 llars rebessin alguna mena d’ajut econòmic social. De fet, 12.489 persones, el que representa el 16,4% de la població del Principat, van rebre algun ajuda. Però a més, Casals ha indicat que és freqüent que els beneficiaris d’un ajut facin ús de tota la forquilla de prestacions socials.

Del 2011 al 2012 l’increment es veu reflectit en el volum total de les prestacions liquidades. Mentre que al 2011 es van atorgar 17.858.920 euros, al 2012 la xifra va augmentar un 8,4%, situant-se en 19.361.458 euros. Per al 2013, a falta de dades finals de tot l’any, el director de Salut i Benestar preveu que el nombre de sol·licituds es mantingui, tot i que en algunes prestacions en concret pot ser que vagi a la baixa.

També va augmentar, tot i que molt més discretament, el volum d’ajut mitjà per llar, que al 2011 se situava en 4.087 euros en tot l’any, i al 2012 va arribar als 4.141 euros.

L’augment de les prestacions és conseqüència de l’increment que s’ha vist en el nombre de sol·licituds rebudes, que corresponen al voltant del 17% de la població, ja que el 96% aproximadament de les demandes que es reben, es resolen favorablement, segons ha informat el cap d’atenció social i primària, Joan Carles Villaverde.

Del total de les prestacions atorgades, el volum més important correspon al col·lectiu de la gent gran que és el beneficiari de més de la meitat del total liquidat, ja sigui per prestacions de vellesa, pensions, complements no contributius, etc.

On més s’ha detectat l’augment de les prestacions econòmiques és en les que fan referència a situacions de precarietat sobrevinguda, per al lloguer de l’habitatge o per desocupació involuntària, que van créixer un 47% en nombre d’ajuts, però l’import total concedit va augmentar un 78%, i es va situar en 1,57 milions d’euros, repartits entre 429 beneficiaris, que van rebre una mitjana de 3.667 euros en total cada un.

També van augmentar al 2012 el nombre de prestacions destinades a afavorir la cohesió social, és a dir, les d’educació, que van incrementar-se un 10%, i les d’ensenyament superior, en un 34%, però amb un augment de l’import total del 66%.

En canvi, les prestacions que han anat a la baixa en la comparativa entre el 2011 i el 2012 són les que fan referència a les dones víctimes de violència de gènere, que en nombre s’han mantingut, però en import van reduir-se un 32%.

Entre les mesures previstes pel Govern per facilitar l’accés a tots els ajuts socials, s’inclou el servei de finestreta única per tramitar aquestes sol·licituds. Segons ha informat Casals, es preveu que es pugui demanar més d’un ajut alhora, i sobretot que no s’hagi de presentar la mateixa documentació diverses vegades per fer una sol·licitud.

Actualment, Casals considera que els mecanismes emprats, conjuntament entre el Govern i també les ONG, aconsegueixen arribar a la població i poder garantir les necessitats bàsiques de tots els ciutadans. Fins i tot assegura que en els casos més urgents, abans de resoldre les demandes es pot actuar perquè els ciutadans rebin el menjar que necessitin o un lloc on dormir si no en tenen, en només unes hores.

 

TOTES LES NOTÍCIES