El 10è Aniversari de la Declaració de la Vall del Madriu com a Patrimoni de la Humanitat inclou un recital poètic d’Ester Nadal

Després del reconeixement de la “Vall del Madriu Perafita Claror” com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, i per a commemorar el 10è aniversari d’aquesta important Declaració, s’han celebrat diversos actes i un cicle de quatre conferències programades arreu del país i al llarg d’una setmana. Es va incloure un recital de poemes per part d’Ester Nadal amb l’acompanyament musical d’un Quartet de l’ONCA a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany, en una vetllada nocturna presidida per les autoritats parroquials entre altres personalitats.

 En primer lloc, dimecres a Sant Julià, la presidenta de la Comissió de gestió de la Vall, Sra. Montserrat Gil, va exposar la importància de fer divulgació de la història de la Vall del Madriu, perquè els andorrans la coneguin més i en facin un referent. Quant als aspectes més controvertits com són l’accés rodat, va dir que és un tema sensible però que s’haurà de tractar amb tots els comuns implicats.

En la mateixa conferència van intervenir el secretari general de la Unesco a Andorra, Jean-Michel Armengol i la directora de l’entitat gestora, Susanna Simón que van fer les seves respectives aportacions sobre la riquesa d’aquest entorn privilegiat del nostre patrimoni natural.

 Al dia següent, el Centre Cultural La Llacuna va acollir una xerrada per part d’Olivier Codina, director de Patrimoni Cultural del Govern, que va parlar sobre l’antiga farga que funcionava a la Vall del Madriu.

 També a la Valireta, Marta Domènec, del CENMA, va fer un recorregut pel mapa vegetal de la Vall. Finalment l’última de les conferències d’aquest cicle va tractar de l’evolució del paisatge, i va tenir lloc a la Sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany. Els ponents van ser Santiago Riera i Anna Ejarque, ambdós especialistes de la Universitat de Barcelona. La temàtica es va desenvolupar a l’entorn de l’evolució del paisatge a través de la Paleolimnologia, que és la disciplina que permet reconstruir les condicions ambientals determinades d’un espai i un temps.

La Paleolimnologia és una ciència multidisciplinar que empra informes de variables físiques, químiques i biològiques per a estudiar i interpretar les condicions dels ecosistemes, permeten relacionar el passat amb el futur previsible en l’evolució dels paisatges així com dels seus entorns més immediats.

Per altra banda s’ha de dir que aquests estudis són imprescindibles per a una bona gestió dels recursos naturals de la Vall.

Tornant a la commemoració que ens ocupa, s’ha destacar que es perllongarà durant tot el mes de juliol. Dimarts passat va

tenir lloc un dels actes centrals d’aquesta setmana en el qual es va projectar el documental del vídeo promocional de la Vall del Madriu Perafita Claror. Un treball audiovisual realitzat per Jaume Riba i Alex Tena. L’acte es va fer a l’aire lliure a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany.

La primera part de la vetllada nocturna, va incloure el recital d’Ester Nadal sobre poemes de l’Esteve Albert (1914 – 1995) amb l’acompanyament musical d’un Quartet de l’ONCA format pels 2 violins, la viola i el violoncel que van tocar peces específicament escollides per al recital.

vall-madriuQue es va iniciar amb la lectura en prosa d’un text de Jordi Pasques, publicat el passat mes d’Abril al Diari d’Andorra i que la narradora va llegir directament del diari. Seguidament la també rapsoda va recitar alguns poemes de la Dunia Ambatlle també dedicats a la Vall del Madriu, per acabar amb alguns poemes de Miquel Martí Pol (1929 – 2003) que el poeta de Roda de Ter, havia escrit en les seves diferents estades al país que tant admirava.

Per acabar la setmana commemorativa, el dissabte passat es va organitzar una cursa d’orientació amb un circuit per a infants i un altre per a adults. La cursa va sortir de la Massana i va aplegar un bon nombre de participants de totes les edats.

La propera cita per continuar la celebració del 10è Aniversari de la Declaració de la Vall del Madriu-Perafita-Claror com a Patrimoni de la Humanitat, serà el proper dissabte dia 12 amb un Taller d’Etnobotànica que comptarà amb la col·laboració del CENMA (Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya). L’inici serà al CIAM d’Escaldes a les 9 h. del matí.

 El dissabte següent dia 19, hi haurà una sortida guiada per la Vall, amb sortida a les 9.30 del camí de les Fonts. Finalment s’ha previst per al matí del dissabte dia 26 de juliol, un taller d’observació de “pitavoles”, activitat que tancarà el programa d’aquest cicle commemoratiu. Unes propostes més que perfectes, per a unes dates molt propícies, a les quals tothom hi és convidat a participar.

TOTES LES NOTÍCIES