El 10% dels menors d’Andorra viuen en llars on no es poden permetre comprar roba nova. Això se’n desprèn dels resultats de l’Observatori del primer semestre del 2013 del Centre de Recerca de l’Institut d’Estudis Andorrans, que enguany ha preguntat sobre diversos indicadors de benestar material que afecten a les llars amb infants. De les enquestes realitzades entre el 25 de febrer i el 15 de març a 712 persones se n’extreu que hi ha al voltant d’un 15% de menors que viuen en llars que no es poden permetre dos o més indicadors de benestar material, com poden ser la roba nova, sabates adequades, celebracions d’aniversari, participar en esdeveniments escolars de pagament, tenir llibres adequats, o d’altres.

L’Observatori del CRES ha inclòs en les enquestes del primer semestre del 2013, alguns indicadors sobre la pobresa infantil detectats pel Centre d’Investigació Innocenti d’Unicef. En aquesta ocasió, les 712 persones enquestades han hagut de respondre qüestions sobre les privacions a què s’han de sotmetre algunes famílies. Així, s’ha demanat a les famílies amb menors d’entre tres i setze anys, sobre el que es poden permetre i el que no.

El 10% dels menors es troben en llars on no es poden permetre comprar roba nova, el 5% no tenen joguines a casa, el 8,7% no poden participar en activitats d’oci, el 10,8% no poden celebrar ocasions especials, i el 10% no poden participar en esdeveniments escolars. En canvi, la privadesa relacionada amb l’alimentació és inferior, i el 2,2% no poden menjar fruita i verdura cada dia, mentre que els que no poden menjar carn i peix cada dia es redueixen a l’1,4%, i els que no poden fer tres àpats al dia són el 0,4%.

Aquests són alguns indicadors que es poden comparar amb altres països europeus perquè també analitzen aquests ítems, però les dades més recents són del 2009, i per això tot i que en diversos casos Andorra es trobaria a la cua, la comparació no és fidel perquè la situació econòmica del 2009 a la majoria de països analitzats era millor.

Si es té en compte el nombre d’ítems dels que cada família s’ha de privar, el 75% de les llars no han de renunciar a cap dels béns assenyalats, mentre que el 15% de les famílies han de privar-se de dos o més. Al 2009, a Espanya s’havien de privar de dos d’aquests ítems el 8,1% de les famílies i a França el 10,1%, però tal com ha indicat el director del CRES, Joan Micó, des d’aleshores la situació ha canviat molt i per tant no es pot comparar.

Percepció econòmica més optimista

El director del CRES, Joan Micó, també ha informat, aquest mateix dilluns, dels resultats de l’Observatòri en referència a la situació econòmica i els problemes d’Andorra, que se sol demanar semestralment.

En aquesta ocasió, Micó ha assenyalat que s’ha detectat una petita millora de la percepció dels ciutadans sobre la seva economia respecte de l’any passat. De fet, les persones que assenyalen que tenen una situació econòmica dolenta han baixat del 20,6% al 19,3%. També han baixat les que tenen una situació econòmica regular, del 49% al 47,9%, mentre que augmenten els que consideren que la seva economia és bona o molt bona, passant del 30,4% del 2012 al 32,7% actual. Curiosament, aquest 32,7% de persones que consideren que la seva economia és bona és superior al percentatge dels darrers cinc anys.

Pel que fa a la percepció de la situació econòmica del país, també baixa una mica el pessimisme, tot i que la majoria continua pensant que la situació és dolenta o molt dolenta, amb un 46,5%. El 7,8%, en canvi, creu que és bona o molt bona i el 44,7% que és regular. A més, el 68,1% pensa que la situació és encara pitjor que l’any anterior i el 44,7% pensa que l’economia seguirà igual al 2014.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada