Educació organitza una conferència sobre els drets de l’home i el periodisme amb motiu de les Desenes Activitats d’Humanitats

El Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior organitza, amb motiu de les Desenes Activitats d’Humanitats, la conferència “Drets de l’home i periodisme en un mon globalitzat” a càrrec de la periodista Caddy Adzuba. La xerrada tindrà lloc el 13 d’abril a les 19.30 hores a la sala d’actes del Centre Cultural la Llacuna, i serà oberta a tothom.

Les desenes activitats d’humanitats tenen com a tema, aquest any, la llibertat d’expressió. Professors de les diverses assignatures de llengua i literatura castellana i francesa, d’economia i de ciències socials participen en l’organització de les activitats d’humanitats, que pretenen, d’una banda, dinamitzar les assignatures de llengua, literatura, ciències socials i economia, per desvetllar l’esperit crític dels joves i, d’altra banda, permetre a professors i alumnes de tots els sistemes educatius treballar plegats, compartir experiències educatives i conviure durant tot un dia. Així, a més de la conferència oberta al públic, Caddy Adzuba també impartirà una xerrada per als alumnes i docents participants a les activitats, a les 9 hores al Centre de Formació Professional.

La conferència de la periodista, activista de la llibertat de premsa i dels drets humans, Caddy Adzuba, tractarà sobre la feina dels periodistes i com contribueix a denunciar els abusos de poder i a la resolució de conflictes.

Adzuba explicarà que la llibertat de premsa és el baròmetre que mesura la bona o la mala salut democràtica dels estats. Així, exposarà que la llibertat de premsa i la seguretat dels periodistes són valors per si mateixos, perquè són la palanca de les altres llibertats.

Durant al xerrada, la conferenciant també parlarà del cas de la República Democràtica del Congo, que és un dels països més rics del món en termes de recursos naturals –se n’extreu el coltan, un mineral indispensable per a la indústria de les tecnologies mòbils, l’origen del conflicte– i, en canvi, és un dels països més pobres del món.

Caddy Adzuba

Va néixer a Bukavu, República Democràtica del Congo, el 1981. És periodista, llicenciada en dret per la Universitat Oficial de Bukavu i membre fundadora de la xarxa Un Altaveu per al Silenci. Caddy Adzuba treballa a Ràdio Okapi, una emissora que va sorgir com a iniciativa de l’ONU i que retransmet en tot el territori de la RD Congo. També és membre de l’Associació de Dones de Mitjans de Comunicació de l’Est del Congo, gràcies a la qual s’han fet diferents al•legacions al Tribunal Penal Internacional i al Senat dels Estats Units, per denunciar la violència sexual que pateixen les dones d’aquest país, que està en guerra des del 1996.

Adzuba és presidenta d’Afidep, associació que treballa amb nenes per al desenvolupament i la promoció de valors humans, que opera a Bukavu des del 2004, amb l’objectiu de formar dones líders. L’abril del 2009 va rebre el premi internacional de periodisme Julio Anguita Parrado de la Federació de Sindicats de Periodistes.

En la seva trajectòria professional destaca el seu compromís en la defensa dels drets humans i la llibertat d’expressió, la seva denúncia de la violència que s’exerceix contra les dones i de la utilització de les nenes i nens com a soldats, i de la defensa de la llibertat d’expressió. L’any 2014 va rebre el premi Príncep d’Astúries a la Concòrdia “com a símbol de la lluita pacífica contra la violència que afecta les dones, la pobresa i la discriminació, a través d’una labor arriscada i generosa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *