Ecologia o màrqueting?

No seré jo qui negui les bondats de la campanya Save the oceans: Feed the world que ha demanat a una vintena dels cuiners més mediàtics del món (Adrià, Arzak i Subijana inclosos) que impulsin, a partir del proper 8 de juny, una campanya per consumir peix. No qualsevol dels ja prestigiats o dels ja domesticats, sinó aquells que segons ells, per manca de valoració, son descartats del consum.

Des del punt de vista biològic i nutricional, la reflexió en positiu és clara. Si aquestes especies no arriben als mercats i es destinen bàsicament a fer farines per la cria de bestiar, l’aprofitament és menor. Per allò de les pèrdues que es generen a cada pas de transformació. Però clar, aquest argument ens hauria de dur a tots al vegetarianisme. Perquè una vaca no és altra cosa que el resultat de la transformació de moltes tones de vegetals que, consumits directament, permetrien alimentar molta més gent que amb la carn de la vaca.

Però jo no deixo de veure en la iniciativa algunes ombres. Segurament poc raonades, però ombres al cap i a la fi. Perquè el projecte parla de peixos com la sardina, el verat, el seitó o el sorell. Peixos que jo estic tip de veure a les nostres peixateries. En condicions de frescor inigualables i amb una requesta que jo considero més que acceptable. Aleshores, què es busca?

Els creadors de la campanya, l’associació conservacionista Oceana, defensen la divulgació i potenciació d’aquests peixos en aquelles zones on el seu consum no tingui acceptació i com una forma de poder destinar els excedents de pesca que ara van a les farineres de peix, a la nutrició humana. I jo em pregunto. No serà tot una maniobra més de cara a crear un rebost universal i un gust universal on sigui igual menjar a Saigon que a Otawa? No ens estaran preparant, per la porta del darrera, per omplir les nostres peixateries de peix blau d’arreu del món, reproduint el procés de la confusió que tenim actualment amb el bacallà?. Això és el que han de potenciar els cuiners, en darrer terme garants de la conservació de la tradició culinària diferenciada de cada territori?