coloniaLa Justícia espanyola ha dictat una sentència exemplar contra l’empresa Equivalenza, responsable de la xarxa de botigues de perfumeria d’aquest nom que fabrica i comercialitza fragàncies que imiten les fórmules de perfums de marques de luxe. Una decisió important ja que, pel que fa a infracció de marca, té abast a tota la Unió Europea i és la primera dels jutjats de marca comunitària en la qual es protegeix als titulars de marca i s’ofereix tutela concurrencial enfront a la creixent pràctica de la perfumeria d’equivalència a fer ús de marques alienes. Us ho expliquem.

Tots i totes els hem vist en alguna ocasió. Els perfums d’imitació es venen en multitud d’establiments: perfumeries, basars xinesos i fins i tot farmàcies. De vegades, com en el cas de les fotos que il·lustren aquest reportatge, imitant el nom del perfum, del dissenyador i fins i tot del packaging i el flascó, i altres vegades senzillament enumera un llistat al costat del que s’escriu el nom del perfum “copiat”.

He de reconèixer que vaig riure molt fent fa uns mesos les fotos que il·lustren aquest post (perdoneu la qualitat, però estan fetes amb un mòbil i intentant que els propietaris del basar xinès de Mallorca on els vaig trobar no em descobrissin). Vaig riure perquè els noms dels perfums i dels dissenyadors s’havien tergiversat de manera que no podia per menys pensar que estava davant d’una autèntica broma. Però no ho és: aquestes imitacions no tenen cap fiscalització, pel que són un frau al consumidor i al país, i a més no estan subjectes a cap tipus de control sociosanitari.

El problema no és només econòmic, sinó que en la seva elaboració poden utilitzar substàncies no autoritzades per les autoritats sanitàries europees. La Unió Europea (UE) publica anualment un llistat de matèries que no poden utilitzar-se en la cosmètica i la perfumeria, normativa que compleixen rigorosament les empreses del sector. Tant és així que, per exemple, el mític Chanel nº5 s’ha vist obligat a canviar la seva formulació pel fet que contenia un dels elements recentment prohibits. Però aquests perfums d’imitació no hi ha cap tipus de control.

La sentència espanyola no es refereix als perfums que apareixen en les fotos, sinó que el Jutjat de Marca Comunitària nº1 d’Alacant condemna a l’empresa Equivalenza a cessar la seva activitat d’oferiment i promoció dels seus perfums mitjançant l’ús de les marques de Puig, empresa que va presentar la demanda, i a indemnitzar econòmicament a aquesta companyia. La perfumeria d’equivalència consisteix en la fabricació i comercialització de fragàncies que es qualifiquen com a “equivalents” en olor d’altres perfums de referència, generalment de marques de prestigi.

En aquest cas, l’ús de les marques de Puig per part d’Equivalenza es concretava en el material publicitari i en les denominades “taules d’equivalències”, els fullets o “llistats” que hem comentat, en els quals es relacionen les referències numèriques de les fragàncies d’equivalència amb les marques dels perfums originals als quals suposadament equivaldrien a olor. Material publicitari i taules que les demandades difonien directament i a través de la seva xarxa de botigues.

La sentència declara que l’ús per la demandada de les marques de prestigiosos perfums de Puig (212 Carolina Herrera, Paco Rabanne Pour Homme, Black XS de Paco Rabanne, Ultraviolet de Paco Rabanne, 1 Million de Paco Rabanne, Lady Million de Paco Rabanne, Nina de Nina Ricci, Love in Paris de Nina Ricci i Premier Jour de Nina Ricci) infringeix les referides marques, per aprofitament indegut del seu prestigi, i a més és constitutiu d’actes de competència deslleial, en la modalitat de publicitat comparativa no lleial.

En conseqüència el Jutjat ha condemnat Equivalenza a cessar i abstenir-se en el futur de dur a terme les activitats d’oferiment i promoció mitjançant l’ús de les marques de Puig, a retirar qualsevol material publicitari en què es reprodueixin aquestes marques ja abstenir-se de fer ús d’aquests materials i llistats a través de la xarxa de botigues Equivalenza, així com a indemnitzar Puig.

 Per Belleza Activa / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada