Dues cases del Pallars Jussà generen més energia que la que consumeixen

La població d’Aramunt, al terme de Conca de Dalt, disposa d’una casa que produeix més energia que la que consumeix, el segon habitatge eficient d’aquestes característiques que es construeix a la comarca del Pallars Jussà. El teulat, les parets, les finestres o altres elements són utilitzats per acumular i tornar la calor o generar electricitat. El seu propietari, Borja Llàser, explica que a la casa li sobra energia i és un edifici anomenat “positiu” gràcies als criteris constructius i bioclimàtics, però també al comportament de la seva família.

Llàser diu que fan una gestió eficient dels usos, del consum dels electrodomèstics, de la informàtica o de la mobilitat. Amb l’energia fotovoltaica carreguen les bateries del cotxe que tenen i amb el qual es desplacen diàriament a treballar a la Pobla de Segur. D’aquestes cases a tot Catalunya n’hi ha actualment una desena, entre d’altres indrets a Lleida, Anglesola, Barcelona, Montornès i Ullà. D’altres s’estan acabant de construir o començant a projectar.

L’arquitecte, Josep Bunyesc, ha explicat que aquestes cases demostren que es pot ser capaç de dur a terme la ‘transició energètica’ sense problemes, amb la tecnologia que ja hi ha avui disponible al mercat i a un cost assequible. Bunyesc ha afegit que des de fa uns anys ja s’estan construint edificis que són molt eficients, molt ben aïllats i aprofitant l’energia del sol per escalfar-se.

La novetat dels pròxims anys serà la mobilitat, que anirà passant a ser elèctrica en lloc de cremar combustibles fòssils, amb la millora de la qualitat de l’aire amb menys contaminants i millorant la qualitat acústica. Cases com la d’Aramunt ja estan preparades pel canvi i ja carreguen el seu vehicle amb l’energia que generen gràcies al sol.

Pel que fa a l’habitatge de la Pobla de Segur, el seu disseny és bioclimàtic per aprofitar el sol a l’hivern i protegir-se d’ell a l’estiu. Millora els requisits d’eficiència tèrmica de les directrius europees de baix consum pel 2020. La captació solar està integrada a la façana, amb suport climàtic d’un recuperador de calor per a estar en confort tot l’any amb un cost anual de calefacció inferior a 250 euros. Es tracta d’un edifici pensat per al confort i la salut de l’usuari que funciona amb energies naturals renovables sense costos pel futur. Amb aquest exemple es demostra que aquesta construcció s’adapta a tot tipus de clima.

TOTES LES NOTÍCIES