La població d’Aramunt, al terme de Conca de Dalt, disposa d’una casa que produeix més energia que la que consumeix, el segon habitatge eficient d’aquestes característiques que es construeix a la comarca del Pallars Jussà. El teulat, les parets, les finestres o altres elements són utilitzats per acumular i tornar la calor o generar electricitat. El seu propietari, Borja Llàser, explica que a la casa li sobra energia i és un edifici anomenat “positiu” gràcies als criteris constructius i bioclimàtics, però també al comportament de la seva família.

Llàser diu que fan una gestió eficient dels usos, del consum dels electrodomèstics, de la informàtica o de la mobilitat. Amb l’energia fotovoltaica carreguen les bateries del cotxe que tenen i amb el qual es desplacen diàriament a treballar a la Pobla de Segur. D’aquestes cases a tot Catalunya n’hi ha actualment una desena, entre d’altres indrets a Lleida, Anglesola, Barcelona, Montornès i Ullà. D’altres s’estan acabant de construir o començant a projectar.

L’arquitecte, Josep Bunyesc, ha explicat que aquestes cases demostren que es pot ser capaç de dur a terme la ‘transició energètica’ sense problemes, amb la tecnologia que ja hi ha avui disponible al mercat i a un cost assequible. Bunyesc ha afegit que des de fa uns anys ja s’estan construint edificis que són molt eficients, molt ben aïllats i aprofitant l’energia del sol per escalfar-se.

La novetat dels pròxims anys serà la mobilitat, que anirà passant a ser elèctrica en lloc de cremar combustibles fòssils, amb la millora de la qualitat de l’aire amb menys contaminants i millorant la qualitat acústica. Cases com la d’Aramunt ja estan preparades pel canvi i ja carreguen el seu vehicle amb l’energia que generen gràcies al sol.

Pel que fa a l’habitatge de la Pobla de Segur, el seu disseny és bioclimàtic per aprofitar el sol a l’hivern i protegir-se d’ell a l’estiu. Millora els requisits d’eficiència tèrmica de les directrius europees de baix consum pel 2020. La captació solar està integrada a la façana, amb suport climàtic d’un recuperador de calor per a estar en confort tot l’any amb un cost anual de calefacció inferior a 250 euros. Es tracta d’un edifici pensat per al confort i la salut de l’usuari que funciona amb energies naturals renovables sense costos pel futur. Amb aquest exemple es demostra que aquesta construcció s’adapta a tot tipus de clima.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada