Dubtes sobre el canvi climàtic

Més del 90% dels científics estan d’acord en que el canvi climàtic que sembla que està havent en els darrers temps és per culpa de l’home. Concretament de l’increment de l’activitat industrial que ha abocat més gasos nocius a l’atmosfera i ha donat com a resultat un augment de les temperatures. Però és exactament així de debò? D’entrada no pertanyo al grup dels negacionistes que asseguren que no existeix el canvi climàtic i que sí hi ha no té perquè tenir un origen humà. Crec efectivament que hi ha un increment de les temperatures i que la mà humana té molt a veure. Però no tot. I tampoc tinc tant clar que els efectes siguin bàsicament negatius. M’ho explicava fa poc un científic: l’increment de les temperatures pot provocar una crisi i a aquesta les espècies (incloent l’humana) s’han d’adaptar. La que té més eines (intel·ligència) per adaptar-se és la humanitat. Però més enllà d’això hi ha un altre dubte més important: aquesta situació no es pot revertir? Per exemple actualment estem en un cicle de taques solars que fa que hi hagi més activitat de l’astre rei. Quan aquest cicle es reverteixi potser les temperatures no creixeran o baixaran menys. Un altre dubte: l’activitat volcànica pot refredar la Terra. Això és el que va passar fa dues dècades quan un volcà filipí va esclatar i van baixar les temperatures. O potser el que ens pensem que té conseqüències negatives resulta que té efectes més positius a llarg termini.

En realitat el que estic dient és que no coneixem moltes coses sobre el medi ambient (i sobre tantes altres coses) i que les nostres simplificacions són això: simplificacions força correctes però que no ho expliquen tot. I potser el que no expliquen és molt i molt important. A més hi ha un exemple que ens hauria de fer més optimistes. Als anys 80 es va detectar que s’emetien uns gasos a l’atmosfera que provocaven un forat en la capa d’ozó. El consens internacional a l’hora de prohibir-los va ser ràpid i ara sembla que el forat en la capa d’ozó està disminuint. Van ajudar dos factors curiosos: un dels científics descubridors era un britànic que lògicament va voler alertar primer a les seves autoritats. La primera ministra de l’època era una llicenciada en ciències i sabia molt de química, el que va ajudar a conscienciar-la. També era una persona d’indubtables idees conservadores-liberals i de la qual no es podia sospitar que fos simpatitzant de qualsevol cosa que fes ferum d’esquerres com llavors ho era l’ecologisme o la defensa del medi ambient. Es deia Margaret Thatcher. Està bé preocupar-se pel medi ambient i pels efectes nocius que podem tenir en el medi ambient i intentar disminuir-los o reduir-los a zero. Però al mateix temps no hem de simplificar la ciència sinó ampliar els coneixements que tenim. Perquè hi ha molt i molt que no sabem i en les coses importants hem de ser molt i molt prudents

 

7 comentaris

  1. Qui es pensa que és aquest tal Pere Moliné? Un científic de la NASA?

  2. ¿O sea que el cambio climático és mentirà?

  3. És molt difícil encarar amb èxit un debat com aquest. El clima sempre ha canviat al llarg de tota la història de la Terra. En aquest moment el que succeeix al nostre planeta es poc més que un estornut i prou. Els calentolegs s’han encaparrat en fe d’un augment de les temperatures un dogma de fe. Actualment comencen ha haver-hi veus discordants dins el món científic que el CO2 sigui la causa d’un augmentant de les temperatures. També val a dir que des de l’inici de segle el planeta no s’ha escalfat i fins i tot s’està refredant. ja veurem cap on va tot plegat. Però el que està clar és que en ciència no existeixen dogmes de fe i molts científics per un tema purament de prestigi, de status i finalment econòmic no s’atreveixen a discrepar de la gran massa. Els únics que ho fan són aquells a punt de la jubilació doncs la seva carrera ja toca a la seva fi i poden parlar sense embuts i amb total llibertat. És per això que cal escoltar-los i treure les nostres pròpies conclusions.

  4. Però la qüestió és: l’home està destruïnt el medi ambient o no?

  5. La paraula “negacionista” es molt peyorativa, seria el mateix que si jo comparo l’IPCC amb una religio de pensament unic, negacionista no, esceptic si…amb moltes cosses.

  6. A si es,el cambio climático es una pantomima inventada por los Neoliberales para deshumanizarnos y hacernos creer que es culpa nuestra. El asunto es no creernos lo que nos cuentan he investigarlo por nosotros mismos,nos están retirando la información y a la vez creando una conciencia o pensamiento colectivo a modo de propaganda y panfleto.

    1. Pues ale, a seguir contaminando no? Yo quiero respirar Oxígeno y no CO2…

Comments are closed.