gosEl Departament d’Agricultura ha cedit dos cadells de Gos de Protecció de Ramats (GPR) a ramaders del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Aquests cadells formen part del programa que el Departament desenvolupa en zones ramaderes on la presència de l’ós bru pot afectar els ramats d’oví i cabrum.

Els gossos de protecció són introduïts quan només tenen dos mesos en ramats d’oví o cabrum perquè se socialitzin amb el bestiar i hi creixin junts, i així creïn un vincle afectiu molt elevat. Aquest vincle es posa de manifest quan el ramat es veu amenaçat, ja que el gos el protegeix aferrissadament. A l’edat d’un any, els gossos ja comencen a ser efectius en la defensa del ramat.

A més de prevenir possibles danys ocasionats per l’ós bru, també s’aconsegueix defensar el ramat davant de qualsevol altra amenaça, com podria ser l’atac de gossos ensalvatgits o guineus.

Aquesta mesura forma part d’una sèrie de línies que el Departament d’Agricultura té obertes per a la prevenció dels danys que pugui ocasionar l’ós bru. Es tracta bàsicament del programa d’assistència als ramaders i propietaris que desenvolupen la seva activitat a la zona i que es poden veure afectats per l’acció depredadora d’algun ós bru.

A banda del pagament dels danys ocasionats per l’ós bru, des de fa anys hi ha un programa de suport a ramaders i propietaris perquè agrupin els seus ramats de manera que es puguin aplicar mesures efectives de protecció i vigilar-los quan pasturen en zones amb presència d’ós bru a fi de facilitar el maneig dels ramats. A banda, també es duu a terme el control i el manteniment dels vailets elèctrics instal·lats per protegir les arnes d’explotacions apícoles dels atacs de l’ós bru.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada