Dos experts en cèl·lules mare asseguren que el seu potencial no és miraculós però sí ‘esperançador’

Els doctors Josep Maria Pujal i Santiago Roura, especialistes en tractaments amb cèl·lules mare, han ofert aquest dijous una conferència a MoraBanc en la qual han explicat el potencial que poden tenir aquests tractaments en un futur proper per fer front a malalties degeneratives o cardiovasculars. Els experts han assegurat que no són tractaments miraculosos perquè no reverteixen les malalties, però sí que donen ‘una esperança’ a l’hora de regenerar teixits i de corregir el sistema immunològic, i per tant poden allargar la vida de les persones. Josep Maria Pujal, que precisament és andorrà, ha aprofitat per valorar molt positivament que a Andorra ja sigui possible fer donacions de cordó umbilical, i ha animat a la població a donar-lo, ja que es tracta d’un material fins ara de rebuig ‘que pot arribar a salvar moltes vides’.

El doctor en immunologia Josep Maria Pujal i el doctor en bioquímica Santiago Roura han parlat aquest dijous de les cèl·lules mare, quins tipus n’hi ha, com s’obtenen i quin potencial clínic tenen. Els dos experts han explicat que actualment els tractaments amb cèl·lules mare estan en fase experimental, però asseguren que en un futur ‘poden donar molts resultats’.

De fet, Roura ha parlat del camp de la cardiologia, on s’està experimentant amb animals la regeneració d’òrgans sòlids com el cor en cas d’haver patit un infart. Segons el doctor, els estudis són prometedors, tot i que la millora funcional és limitada.

De la seva banda, l’andorrà Josep Maria Pujal ha explicat que en el cas de les malalties degeneratives com el Parkinson o l’esclerosi múltiple, la investigació ja està més avançada i ja s’estan fent assajos clínics, on es veu que les cèl·lules mare permeten una reconstrucció i poden corregir el sistema immunològic.

Pujal i Roura han valorat positivament que finalment a Andorra també sigui possible la donació de cordó umbilical, gràcies al conveni amb el Banc de sang i de teixits de Catalunya. De fet, Pujal ha ressaltat la importància que es facin donacions des d’Andorra, ja que permeten ampliar el registre espanyol, i com més mostres hi hagi, més possibilitats hi ha de compatibilitat en cas de transplantaments. A més, les mostres que no compleixen els criteris d’excel·lència per ser conservades, s’usen per fer recerca.

TOTES LES NOTÍCIES