L’insomni és un problema que pateixen milions de persones i per vèncer-ho no sempre són necessaris els fàrmacs. Semblants beneficis es poden obtenir seguint algunes simples normes d’higiene de vida. Greixos, llet, sal, cafè, alcohol influencien el somni de diverses maneres. Com saps, un dels millors tractaments (i més econòmic!) per tenir un rostre relaxat i agradable, és dormir. Per això en aquesta ocasió t’oferim una entrada amb consells per dormir millor. Això sí! afegirem alguns cosmètics d’ús nocturn per potenciar els efectes beneficiosos del son en la pell.

Tots els organismes vivents tenen un rellotge intern que s’ha desenvolupat com adaptació a la vida a la Terra i que controla una sèrie de ritmes naturals. Ja que la Terra gira sobre el seu eix una volta cada 24 hores, amb aproximadament 12 hores de llum i 12 de foscor, l’home s’ha adaptat més o menys a aquest cicle de son / vigília quotidians.

L’estrès ens provoca una tensió nerviosa, que si no està ben controlada i portada a la normalitat de la son pot provocar un estat de malestar també molt greu. El somni és una necessitat per a l’home, que durant les hores de repòs es desintoxica del verí de la fatiga, de la tensió nerviosa, de la por o de la desil·lusió.

Per viure en bona harmonia amb un mateix és indispensable tenir un bon equilibri somni / vigília. L’insomni representa un toc d’alarma que indica que alguna cosa va malament en l’equilibri físic i psico-emotiu de la persona.

L’insomni és una molèstia de qui no descansa de manera adequada, sigui per la dificultat d’adormir-se, sigui per despertar freqüentment durant la nit o perquè es desperta massa aviat al matí.

La necessitat de son varia segons l’edat i l’individu. El nadó dorm prop de 18 hores. L’adult una mitjana de 7 o 8. A alguns individus, com la gent gran, en tenen prou un repòs de 3 o 4 hores, i altres fins i tot menys. Dormir poc, llavors no vol dir dormir malament.

 

Per què no aconseguim dormir?

Per a algunes persones l’insomni és la conseqüència d’alguna malaltia o del malfuncionament d’algun dels seus òrgans com el fetge o el cor, o d’alguna intoxicació. De tota manera les causes més freqüents de l’insomni són de tipus psicològic, juguen un paper important l’ansietat, els problemes familiars, les desil·lusions en el treball, relacions socials difícils, desitjos inabastables o reprimits, compromisos especialment durs. Les preocupacions en general creen problemes, trastorns emotius molt profunds que s’amaguen al psique: en aquest cas l’individu que sent aquest malestar difícilment trobarà al seu interior la serenitat necessària per abandonar-se al somni. Per ajudar aquest tipus de insomnis pot ser útil l’ajuda d’un bon psicòleg.

 

Què menjar per dormir bé?

L’exigència de menjar fora de casa al descans de migdia, sovint porta a consumir a la nit un dinar abundant. Aquest hàbit pot crear problemes en el somni, perquè un excés de menjar o de beguda pot exigir una llarga digestió que normalment és la causa de la dificultat per adormir-se.

No és aconsellable anar-se’n al llit amb l’estómac ple, ni tampoc amb l’estómac buit, com passa en algunes dietes per aprimar: la sensació de fam ens impedirà el somni i la temptació d’obrir la nevera serà més gran. Fraccionar el menjar en el transcurs de la jornada, subdividint el menjar a esmorzar, dinar, berenar i sopar ajudarà a aconseguir un període de son restaurador.

A més de la regularitat en el menjar és igualment important la regularitat en l’exercici i de l’activitat física. Qui porta una vida sedentària hauria de dedicar una mica de temps a passejar o a qualsevol exercici físic moderat, després de sopar i abans d’anar a dormir, ajuda al somni nocturn perquè una mica de mobilitat facilita la digestió.

 

El cafè i l’insomni

El cafè conté cafeïna i aquesta substància, com la teobromina i la teofilina (típica de la xocolata i del te) té una acció estimulant sobre el sistema nerviós i impedeix agafar el son. Algunes persones sostenen que el cafè, en lloc d’impedir el somni l’ajuda, i tranquil·lament consumeixen la seva tasseta de cafè a la nit. Aquest efecte encara que no sigui fàcil d’interpretar, potser és pel fet que a aquestes persones el cafè els indueix a un estat de benestar i de lleugera eufòria, allunyant de la seva ment motius de malenconia i fins i tot de depressió que dificultarien enormement abandonar-se als braços de Morfeo.

 

Les begudes alcohòliques, ajuden a dormir?

El vi, la cervesa i totes les begudes alcohòliques contenen alcohol etílic, tot i que en quantitats diverses. L’acció de l’alcohol varia en funció de la dosi ingerida i de l’hàbit de qui consumeix begudes alcohòliques. Una petita dosi com la que conté un got de vi, feblement alcohòlic, té una acció que afavoreix el son, però si sobrepassem aquesta dosi, l’alcohol pot portar-nos a un perillós estat d’eufòria i agitació. Potser no tothom sap que les begudes alcohòliques no han de ser mai begudes amb fàrmacs inductors a la son. Qui estima la cervesa pot beure un got abans d’anar a dormir: l’acció soporífera del llúpol se suma a l’acció d’un bon somni restaurador.

 

I la llet calenta o les tisanes?

Un bon got de llet calenta és segurament la millor píndola per dormir. Té una bona acció sedant sobre el sistema nerviós, pel que és molt apte per ajudar a agafar el son.

Pel que fa a les infusions, és aconsellable prendre una camamilla o una tassa de melissa tèbia, també es pot fer una infusió a base de pell de poma endolcida amb una mica de mel. Bona propietat relaxant tenen l’arç blanc, la malva, la passiflora i la til•la. És bo beure quan la digestió està gairebé acabada o una mica abans d’anar a dormir.

 

Massa sal i fregits, poden crear problemes?

La sal de cuina en altes dosis excita l’escorça cerebral i presa en excés dificulta el son. Una dieta hiposòdica pot ajudar a qui pateix d’insomni.

També els aliments fregits i rics en greix haurien de ser eliminats perquè alenteixen la digestió el que fa més difícil el repòs nocturn.

 

10 suggeriments per dormir millor

-Dorm el precís per sentir-te en forma durant el dia. Les hores de son necessàries varien molt d’un individu a un altre.

– Evita exposar-te a fortes radiacions de llum després de la posta de sol. Si vols prendre raigs UVA és millor fer-ho al matí.

– Aixecar-se al matí sempre a la mateixa hora reforça els cicles biològics i ajuda a adormir-se a l’hora correcta.

– L’exercici físic realitzat amb regularitat afavoreix un son profund, al contrari un esforç físic puntual empitjora la qualitat del son.

– El soroll molesta el son fins i tot quan la persona no és desperta, però romanen en l’inconscient i deixen una sensació de no haver dormit bé.

– Una temperatura ambiental superior a 24 graus no ajudarà a descansar.

– La fam impedeix dormir, però igualment ho impedeix un tip de menjar.

– El cafè a partir de la mitja tarda és enemic de la son.

– L’alcohol pel seu efecte lleugerament hipnòtic farà agafar el son amb facilitat però el somni no serà tranquil ni reparador.

– Fumar molt no ajuda a dormir.

– Si fas la migdiada o dónes alguna becaina durant el dia tindràs menys son en arribar la nit.

 

 

Més maca dormint

Existeixen cosmètics especialment formulats per actuar durant el període de son. En aquesta entrada t’oferim les últimes novetats que ens han arribat a la redacció de bellesa activa.

Recorda que durant el dia, la pell s’enfronta a nombroses agressions (estrès oxidatiu, contaminació, raigs UV…), per això és necessari disposar d’una bona barrera protectora. A la nit, la principal activitat de la pell consisteix en regenerar seguint 3 fases cronobiològiques. A la primera es produeix la reparació de les agressions sofertes al llarg del dia, a la segona té lloc la divisió cel·lular, quan té el moment àlgid, i en la tercera la pell es prepara per les agressions futures. Per tant, és durant la nit quan la regeneració i divisió cel·lular estan al punt més alt i per això és necessari oferir a la pell les cures necessàries amb la finalitat de retardar la mort prematura de les cèl·lules.

Prodigy Night, d’Helena Rubinstein. Proporciona a la pell els beneficis rejovenidors que té un somni reparador. Formulada amb el complex pernocta-Saba Molecular, una nova combinació de poderosos vegetals capaç de preservar l’ADN cel·lular per prolongar la vitalitat de les cèl·lules. Intensament regenerada, nodrida i calmada, la pell recupera tota l’aparença de la seva joventut. El seu preu: 241,30 € / 50ml.

Time Prevent Stop Time, d’Anne Möller. En la seva composició intervenen dos potents complexos, Systeme ADN Blockâge i Recovery Night Complex, que actuen per combatre els primers símptomes d’envelliment, recuperar els danys causats en l’ADN cel•lular i atenuar els signes de cansament, recarregant la pell d’energia i restablint els nivells d’hidratació durant el son nocturn. El seu preu: 35 € / 30ml.

Serenage Crema de Nit Nutri-redensificant, d’Eau Thermale Avène. Cura de nit nutritiu i redensificant específicament formulat per optimitzar l’eficàcia dels seus actius durant la nit. Cremosa, còmoda i delicadament perfumada, envolta la pell de suavitat i aporta un benestar durador. La seva fórmula, meitat bàlsam-meitat crema, difon els actius de manera continuada al llarg de la nit, aportant una eficàcia nutritiva, redensificant i regeneradora màxima. El seu preu: 36,20 € / 40ml.

Crème de Nuit Haute Regeneration Capture Totale, de Dior. Inclou en la seva formulació el kalamansi, un actiu que ofereix a les cèl·lules mare l’energia necessària per funcionar el millor possible durant el pic de regeneració nocturna, reparant així la pell més profundament que mai. Gràcies a ell la pell recupera totes les seves capacitats de reparació i està millor armada per fer front a les agressions de la jornada que s’anuncia. El seu preu: 163 € / 50ml

Multi-Active Nuit, de Clarins. Reactiva les funcions cutànies nocturnes, estimula la capacitat de nutrició de les cèl•lules per optimitzar la renovació de la pell, afavoreix la comunicació intercel·lular per estimular la renovació de la pell, reactiva els sistemes immunològics per millorar les defenses de la pell. Corregeix les primeres arrugues, afavoreix la mobilitat dels fibroblasts per mantenir una òptima producció de col·lagen, nodreix reconforta i flexibilitza la pell i ofereix hores de son addicionals per a una bellesa renovada visible en despertar. El seu preu: 59 € / 50ml

Retinol 3.0, de SkinCeuticals. Tractament de nit per a una acció global contra el foto-envelliment que actua sobre els tres signes més visibles: redueix les arrugues, disminueix les taques i aconsegueix un to més homogeni. Està formulat amb un 0,3% de Retinol pur i Àcid Hialurònic i una tecnologia avançada d’alliberament progressiva per assegurar una òptima tolerància, reduint els riscos d’irritació i la penetració total de l’actiu. El seu preu: 84,80 € / 30ml

Supreme Midnight, de Sensilis. Tractament de nit reparador i regenerador que intensifica les funcions cel•lulars nocturnes. La seva innovadora fórmula conté Extracte de Caviar d’acció rengeneradora i Longlife-Cell, que potencia la longevitat cel•lular. Les arrugues s’atenuen i la pell guanya lluminositat. Un pèptid biomimètic potencia l’acció regeneradora realitzant una suau exfoliació durant la nit. La seva textura gel-oli aporta confort i benestar immediats. El seu preu: 43,07 € / 50ml

Nectalys Cura de Nit Alisante Relaxant, de Galènic és un tractament concentrat, concebut per descongestionar visiblement la pell, desenvolupada per propulsar la seva activitat nocturna. Prevé, corregeix les primeres arrugues i suavitza les línies d’expressió per despertar amb «pell de préssec». La seva fórmula amb micro-depòsits laminats permeten una difusió continuada durant tota la nit. En despertar, la pell té un aspecte més llis, relaxat i ple d’energia.

Elixir Renovador de Nit Regenerist, de Olay. Producte dissenyat intel•ligentment per funcionar amb els canvis nocturns naturals de la superfície cutània i ajudar a renovar mentre dormim, oferint una pell d’aspecte més ferm i suau nit rere nit. El seu preu: 33,50 €

Ultra Correction Line Repair Crème de Nuit, de Chanel. Tractament d’alta precisió modifica profundament el dibuix visible de les arrugues. La seva fórmula està enriquida amb Àcid Hialurònic per reforçar l’efecte hidratant i omplir la pell durant la nit. Forma un film a la superfície de la pell, capaç d’interactuar en funció de la humitat ambient, optimitzant l’eficàcia hidratant de la crema. En despertar, la cara està allisat: la pell està perfectament llisa i redensificada. Dia a dia les arrugues s’omplen des de l’interior. Amb una textura intensament renovada, la pell recobra tota la seva joventut. El seu preu: 100 € / 50ml

Per Belleza Activa / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada