L’alpinista andorrà Domènec Trastoy ha aconseguit aquest dimecres a la matinada coronar el cim més alt del món. Trastoy ha arribat a l’Everest (8.848 metres) cap a la 1.15 hores (hora d’Andorra) aproximadament (les 5 hores a l’Himàlaia) i s’ha convertit en el primer andorrà que assoleix la fita. Trastoy ha fet l’ascens a l’Everest per la cara sud de la muntanya. Segons ha explicat, ha estat una ascensió ‘llarga i dura, però ha valgut molt la pena’. L’arribada ha coincidit amb la sortida del sol que Trstoy ha qualificat d’impressionant.

Domènec Trastoy ha tornat a descendir fins al camp 3, des d’on ha trucat per donar a conèixer la notícia. La seva intenció és dormir al camp 2 i aquest dijous baixar al camp base.

Trastoy va sortir del camp 4 sota una lleugera nevada i amb el cel encapotat. Ha fet l’ascensió ‘gairebé amb lluna plena i estels, però amb molt fred (entre -30 i -35 graus) i, en l’últim tram, amb vents de 80 km/h’. De fet, les dures condicions meteorològiques han requerit l’ús d’oxigen. Segons explica, ‘no era viable d’una altra manera per la meva pròpia seguretat, en no haver-hi un moment sense vent al cim’.

L’Expedició  Everest va començar el diumenge 19 de maig l’atac final al cim i, tot i els forts vents que hi ha hagut a la zona, Trastoy ha assolit l’objectiu segons el calendari programat: en cinc dies. El diumenge 19 de maig l’Expedició va sortir del camp base i va arribar al camp 2 (6.400 metres), des d’on l’endemà, el 20 de maig, va pujar fins al camp 3 (7.200 metres). Aquest dimarts, 21 de maig, Trastoy va arribar al camp 4 (7.920 metres) i, cap a les 20 hores (hora nepalesa) va emprendre la ruta de l’etapa final.

L’alpinista andorrà ha començat el camí cap al cim superant una paret de gel en el tram final del coll sud. Després ha començat a pujar a la recerca de la cara triangular que porta al balcó, el fals cim vist des del coll sud. Cap a la meitat de la cresta ha superat l’esglaó Hillary, un tram d’escalada en roca d’especial dificultat atesa l’altura en la qual es troba. El cim l’ha coronat després dels darrers metres de camí a través de l’aresta final. Trastoy ha estat nou hores per ascendir des del camp 4 fins al cim de l’Everest.

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada