Doble èxit de Jonaina Salvador amb L’opereta “La Viuda Alegre” de Franz Lehár

Quan parlem de doble èxit estem parlant d’èxit interpretatiu de la cantant Jonaina Salvador, però també ens referim a la vessant  emprenedora de la soprano, que va assumir la direcció general i artística, alhora que va saber triar un elenc de cantants, artistes, músics i ballarins, etc. per portar a terme aquest ambiciós projecte.

La direcció  musical va anar a càrrec del també pianista Guerassim Voronkov, mentre la direcció coral la va asumir la Catherine Metayer. La direcció d’escena com en l’anterior i exitosa producció lírica “ Carmen”  de Bizet (23.1.2016) va anar a càrrec de l’especialista Maria Voronkova, mentre que l’assistent de direcció va ser la Thaïs Martínez, i la coreografia la va realizar Joan Le Guernic. Va acompanyar al pianista rus Gerassim Vorontov, la seva esposa, la violinista Ala Vorontova, que amb la perfecta dualitat dels seus instruments van acompanyar l’opereta que incloïa una aportació de vestuaris a càrrec de Rafato Teatre, a part de la il·luminació i el so, realitzat pel tècnic Joan Gil. El vestuari de la Jonaina Salvador (Hanna Glawari) és de l’Attelier flamenco Barcelona.

Els protagonistes principals van ser evidentment la soprano Jonaina Salvador (Hanna Glawari) i els tenors  Albert Deprius (Comte Danilo), Jordi Casanova (Raoul de St. Brioche), Alexandre Guerrero (Comte Rosillon). El baix baríton Andrés Jiménez (Vescompte Zancada) i Alexandre Guerrro (Comte Rosillon). A més a més de la soprano Maria Ponsati (Valencienne). Els barítons del Cor de Cambra, Guillem Forné (Conseller Kromow), i Joan  Carles  Rodríguez Miñana (Bogdanowicht), així com el tenor també del mateix Cor de cambra,  Sergi Riba (Prist Kist).  El també baríton Jofre Belles en el rol de l’Ambaixador,  Baró Mirko Zeta, així com les tres actrius del Cor de Cambra, la Suzy Ruy (Prascovia), Rebeca Roger (Olga) i Françoise Demarez (Silvana), etc. 

A part d’una bona actuació de tots els participants, una nota destacada la va aportar l’Esbart de Sant Julià, amb el seu coreògraf Jaume Torra. A més a més  de les “grisetes” sis noies del Cor Jove dels Petits Cantors d’Andorra,  les quals, en la seva intervenció van captivar  tothom.  Per altra banda, el Cor de Cambra, va donar el seu suport coral a tota l’obra que va resultar molt dinàmica i que també va comptar amb diversos ballarins i ballarines així com amb el jove actor Pol Nubiala en el seu paper de NJEGUS (Secretari de l’Ambaixada).

Arribem a l’autor de l’opereta “La viuda Alegre”, Franz Lehár, un compositor austrohungar amb un llarg currículum musical. A l’any 1880 el jove ja tocava el violín l’orquestra del seu oncle i als 12 anys va ser admés al Conservatori de Praga, on coneixeria a  Antonin Leopold Dvorak (1841 – 1904), un compositor Chec  conegut per la “Simfonia del Nou Món” . Una obra composta l’any 1893 a Nova York.

viuda alegreRecuperant les altres operetes compostes per Lehár que en realitat es deia Franz Christian Lehar,  són: “Wiener Frauen” (Mujeres vienesas), “El Conde de Luxemburgo”( 1909). També  “Frasquita” una opereta de caire espanyol composta l’any 1922. “La Guiditta” (1934), etc. encara que la més exitosa va ser sens dubte “Die Lustige Witwe” ( La viuda Alegre)  que acabem de veure a l’ Auditori Claror de Sant Julià de Lòria,  el passats dies 4 i 5 de juny 2016. Una interpretació lírica i teatral  que va omplir la sala  en les seves dues representacions, tal com els organitzadors d’Andorra Lírica ja havien previst,  a través de la reserva  anticipada.  

Amb llibreto en alemany de Víktor Léon ( 1858 – 1940)  i Leo Stein (1861 – 1921) que van basar-se en la comèdia francesa “L’attaché d’Ambassade” ( 1861),  una obra de l’escriptor,  dramaturg i llibretista Henri Meihac (1831 – 1897),  que per cert ja havia escrit el llibreto de l’òpera “Carmen”  de Bizet,  juntament el també escriptor francès Ludovic Halévy (1834 – 1908), que alhora era nebot del compositor Jacques Fromental Halévy (1799 – 1862) el compositor de l’òpera “La Vall d’Andorra” (1848).     

La versió espanyola de “La Viuda Alegre”,  de la qual hem pogut gaudir a l’Auditori Claror de Sant Julià de Lòria,  va ser realitzada al seu dia  pel també professor i pianista A. Roger Junoi (Biblioteca Nacional d’Epanya).

Finalment s’ha de dir que la 1a Temporada d’Andorra Lírica  ha comptat amb el suport institucional i comercial de diferents entitats. A  part del Comú de Sant Julià de Lòria, li ha donat suport l’Ambaixada Espanyola d’Andorra i d’altres esponsors locals. 

1 comentari

  1. Molt bon Article

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES