Dissabte se celebra la VI Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell

sant-domenech
Església de Sant Domènec de la Seu d’Urgell. Foto: Arxiu

Aquest dissabte 13 de novembre, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell celebrarà la VI Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell. L’activitat, que es desenvoluparà durant tot el dia a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, és d’assistència lliure i gratuïta, tot i que es recomana la inscripció prèvia, indicant el nom i un mitjà de comunicació (mail o telèfon), al correu electrònic iecalturgell@gmail.com.

La presentació de l’acte serà a les 9:30 h del matí, i a partir de les 10:00 h se succeiran diferents blocs de presentacions en les quals s’exposaran les últimes recerques realitzades en diferents àmbits a la comarca. En total, la jornada constarà de 14 comunicacions sobre aspectes diversos relacionats amb la història, el patrimoni, l’antropologia, la lingüística, l’economia i la geografia comarcal.

La jornada, que serà emesa en directe pel canal de YouTube de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, a l’enllaç https://youtube.com/playlist?list=PLMkRT0eMh7i64igK6AhBUEqQZ5Bq6oqe9, retorna en aquesta sisena edició a la Seu d’Urgell després de celebrar les cinc jornades anteriors a la mateixa ciutat (2011), Castellbò (2013), Oliana (2015), Alinyà (2017) i Organyà (2019).

Aquesta activitat està organitzada per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

 

PROGRAMA DE LA JORNADA

9:30 h. Presentació de la Jornada

10:00 h. Comunicacions. Món medieval i modern

(https://youtu.be/EVibb-CduyU)

-Òscar Augé i Carles Gascón: El jaciment arqueològic urbà del Pati de les Monges. Una finestra oberta a la Seu Medieval

-Gerard Cunill Costa: El vescomtat de Castellbò durant el fogatge de 1365 dins de la comissió i capitania de Cerdanya (1365 – 1368)

-Alexandra Capdevila Muntadas: La immigració francesa a l’Alt Urgell durant els segles XVI i XVII-Aniol Noguera: L’Escola Pia de Castellbò

11:30 h. Pausa-cafè

12:00 h. Comunicacions. Món modern i contemporani

(https://youtu.be/jZsN8A48kSU)

-Camila del Mármol Cartañá: Bifurcació de memòries i nacionalisme afectiu en el marc del Procés: el cas de Josa de Cadí

-Climent Miró i Tuset, Lluís Obiols Perearnau i Carmen Xam-mar Alonso: Topografia de les esglésies i capelles de la vila de Castellbò (1716)

-Carmen Xam-mar Alonso: Demografia i societat de la Seu d’Urgell al segle XVIII

-Francesc Marco-Palau: Palau Ferré a la Seu d’Urgell. Història convulsa d’una escultura

16:00 h. Comunicacions. Món contemporani

(https://youtu.be/4FD7NFnS58o)

-Daniel Fité Erill: Més enllà d’aprendre a ésser una bona filla, esposa i mare. Primers apunts sobre l’educació femenina a la vila d’Organyà durant el primer quart del segle XX (1900 – 1925)

-Daniel Fité Erill i Lluís Obiols Perearnau: Cent anys de la Cooperativa de Fluido Eléctrico a l’Urgellet: del pantà de la Vansa a la instal·lació de la central tèrmica d’Adrall (1921 – 1927)

-Daniel Fité Erill: Tartarín en Tuixent: el poble de Tuixent durant la crisi de la Restauració Borbònica i els primers anys de la dictadura de Primo de Rivera (1914 – 1925)

17:00 h. Pausa

17:30 h. Comunicacions. Miscel·lània: economia, lingüística i geografia

(https://youtu.be/mqjHR6PjcT0)

-Amadeu Gallart Sort: Reflexions sobre el passat, el present i el futur de l’agricultura i la ramaderia a l’Alt Urgell

-Xavier Planas Batlle, Carles Gascón Chopo, Juan Karlos Lopez-Mugartza Iriarte, Mikel Belasko Ortega: Els noms de lloc Ansovell i Anserall. Una interpretació com a possibles geocindinònims

-Carlos Guàrdia Carbonell: L’estudi dels camins tradicionals. Una proposta metodològica aplicada a Bescaran (Terme municipal de les Valls de Valira)

18:30 h. Cloenda

TOTES LES NOTÍCIES