Un any més ens trobem en el dia de la Patrona del Cos de Policia per celebrar que Andorra és el segon país més segur del món, segons els organismes internacionals especialitzats en la matèria.

Sovint quan parlem de l’Estat del benestar i dels serveis públics bàsics que qualsevol país modern ha de tenir, posem l’èmfasi en la salut o en l’educació. Sense dubte, la salut i l’educació són elements essencials de l’Estat del benestar. Però també ho és la seguretat.

Alguns veuen la seguretat ciutadana i el manteniment de l’ordre públic com un atribut bàsic de l’Estat, com un element fonamental de la sobirania. I és cert. Però per a nosaltres, per als andorrans, és molt més que això: és un element diferenciador i és un dels pilars de la nostra qualitat de vida.

Encara que nosaltres hi estiguem acostumats, no és gens habitual trobar un país dinàmic com el nostre, que rep al llarg de l’any en turistes i visitants l’equivalent a la seva població multiplicada per 100, i que, malgrat aquest trànsit tan intens de persones, és un país extremadament segur.

Per la seguretat i la tranquil·litat que es respira en aquest país el món ens admira. I són molts els que han triat fer d’Andorra casa seva per aquest motiu. Alguns podrien dir que molts residents estrangers trien Andorra per la seva fiscalitat moderada, o per la bona oferta educativa, o pel seu entorn natural… és cert que aquests elements també són claus per entendre el que és Andorra. Però de fiscalitat moderada, de bones escoles o d’entorns naturals impressionants n’hi ha en altres racons del planeta. Però probablement enlloc conviuen la llibertat i la seguretat de forma tan harmònica com a Andorra. I la seguretat ciutadana no és un valor pensat només per a les classes benestants. No és només per a aquells que tenen un patrimoni per protegir. No, ben al contrari: en d’altres països molt menys segurs que el nostre veiem com els rics i els poderosos sí que disposen de seguretat privada, mentre que els més desafavorits han de conviure amb la por que genera la inseguretat. Per tant, la seguretat entesa com a servei públic és –ho he dit abans- un pilar fonamental de l’Estat del benestar.

Nosaltres, els ciutadans d’Andorra, tenim aquest tresor tan preuat. Un tresor que ha estat eficaçment custodiat pels agents del Cos de Policia durant més de 80 anys. I que ha de seguir intacte durant molts anys més.

I pregunto: Ser un dels països més segurs del món no és un motiu de celebració?

Mantenir els elevats -elevadíssims- nivells de seguretat ciutadana malgrat la profunda crisi econòmica per la que passem no és motiu de celebració? Formar part d’un Cos ben valorat per la ciutadania i dedicat al servei públic no és motiu de celebració? I tant que tenim coses a celebrar! Moltes!

No puc entendre que l’envejable nivell de seguretat i tranquil·litat que es respira a Andorra sigui per a alguns menys important que les reivindicacions salarials totes elles legitimes. No puc entendre que les reivindicacions per mantenir un sistema de jubilacions insostenible pesin més que la bona valoració social del Cos de Policia. Ho respecto, és clar; però no ho entenc. I diria que la gran majoria dels ciutadans tampoc no ho entén.

Ho he dit en més d’una ocasió: No és per gust que el Govern adopta mesures com les retallades dels salaris més elevats de la funció pública. I en més d’una ocasió he agraït públicament els esforços dels treballadors públics; com també hi ha molts esforços i molts sacrificis entre els treballadors del sector privat. Tampoc no és per gust que reformarem els complements de jubilació dels funcionaris, entre ells els de la Policia. Ho fem perquè o els reformem nosaltres o en pocs anys ens els reformarà la realitat, d’una manera força més dràstica: hi hagi qui hi hagi al Govern.

Seguirem treballant per tornar a situar Andorra en el camí del creixement i la prosperitat.

Seguriem treballant per fer sostenible el nostre Estat del benestar. Seguirem treballant per mantenir la qualitat de vida dels nostres conciutadans. I en tot aquest procés comptem amb vosaltres, amb els agents del Cos de Policia, com no podria ser d’una altra manera, sempre compromesos amb la seguretat i la llibertat d’aquestes Valls.

No deixeu que les petiteses del dia a dia amaguin la gran feina que esteu fent. No vulgueu ser notícia únicament per reivindicacions corporatives. La gran notícia sobre la Policia és que no hi hagi notícia. La vostra missió és molt més elevada: El vostre compromís i la vostra vocació de servei públic estan per sobre de tot això. Penseu que heu tingut un paper principal en la construcció del que avui és Andorra; i que també depèn de vosaltres que el seguiu tenint en el futur. Penseu en els milers de ciutadans que se senten segurs i protegits gràcies a la vostra feina.

Això és el que veritablement importa.

Moltes gràcies a tots i moltes gràcies a totes els presents avui dia de la vostra patrona.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada