dietes

Belleza Activa no és una revista digital del cor ni som donades a explicar qüestions personals de ningú. Per això, volem deixar clar que tant el nom com la fotografia de Tamara Falcó són només un exemple d’actualitat d’un problema greu que afecta moltes dones i alguns homes i del que alerten alguns bons metges: els perills que poden desencadenar les dietes restrictives si es prolonguen en el temps o es realitzen sense supervisió d’un especialista en endocrinologia. En aquest cas, el doctor Joaquín Figueroa, endocrí i expert en nutrició, ens explica per què es produeix aquest sobtat augment de pes causat per un problema de tiroide en persones que, aparentment, estan sanes i amb un pes adequat o, fins i tot, primes .

La filla d’Isabel Preysler, Tamara Falcó, apareixia aquesta setmana en diversos mitjans de comunicació amb un augment de pes important. Segons ha explicat la jove, es tracta d’un problema de tiroide del que està en tractament.

«La tiroide -explica el doctor Figueroa- és una glàndula endocrina localitzada a la cara interior del coll que produeix hormones tiroïdals (principalment T3 i T4) encarregades d’activar el metabolisme. Quan se segueix a llarg termini una dieta baixa en calories (hipocalòrica) i deficitària en certs nutrients (per exemple iode, seleni …) la glàndula tiroide disminueix la seva activitat, produint hormones tiroïdals “menys potents” que disminueixen al seu torn el ritme metabòlic del pacient. En aquesta situació, es redueix la velocitat de la pèrdua de pes, i pot arribar a produir-se manifestacions clíniques d’hipotiroïdisme com ara l’ànim depressiu, insomni, restrenyiment, pell seca, pèl trencadís, ungles fràgils, menor producció de calor corporal, dificultat per perdre pes o retenció de líquids ».

El doctor Joaquín Figueroa descriu aquesta patologia com «Síndrome de l’eutiroideo malalt» i afegeix que «és un perfil molt habitual en la meva consulta, sobretot entre dones entre els 35 i 55 que moltes vegades, sense tenir hipotiroïdisme pròpiament dit, aparenten un quadre clínic similar i que, de mantenir-se en el temps, pot acabar desembocant en un hipotiroïdisme real». Segons explica l’endocrí, aquesta síndrome es pot prevenir i per això apunta el doctor «és important seguir una dieta equilibrada quant a la quantitat de calories i la combinació d’aliments a consumir».

Per Belleza Activa / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada