Durant les vacances, tenim un milió de raons per somriure, però per esbossar el millor dels nostres somriures no podem deixar de banda les dents. I no patiu, que encara queden un dies d’estiu! En aquesta època, la dentadura s’enfronta a un binomi perjudicial: la relaxació en les nostres rutines de cura i la voluntat de combatre les altes temperatures amb begudes molt fredes. El resultat? Càries, deteriorament en l’esmalt, tosca, hipersensibilitat… A continuació, et donem alguns consells imprescindibles per cuidar les teves dents a l’estiu.

  • Porta sempre amb tu un senzill kit d’higiene bucodental (raspall + pasta de dents + fil dental). En vacances, estem poc temps a casa i ens rendim completament als plans d’oci. Però això no pot ser una excusa. Després de dinar a qualsevol restaurant o xiringuito, treu dos minuts per rentar-te les dents.
  • La poma, els lactis (sobretot el iogurt) i el peix, bons aliats de l’estiu. Les fruites i les verdures són savis companys sempre, i a l’estiu no anava a ser diferent. En el cas de la poma, tots són beneficis: sens dubte un tresor per a la nostra salut bucodental. El iogurt, per la seva banda, neutralitza els àcids de la bacteris que es mantenen a la boca.
  • Evita els cítrics. Sabem que la llimona i la taronja són els protagonistes convencionals de sucs i begudes refrescants, però erosionen l’esmalt (ocasionant sensibilitat dental i càries). Opta millor per batuts de síndria i meló (que són súper estiuencs!). Si vols continuar gaudint dels beneficis del suc de taronja i la seva meravellosa vitamina C, beu-los amb canyeta i espera, com a mínim, mitja hora abans del raspallat.
  • Controla el consum d’aliments rics en sucre (com els gelats), i d’alcohol i tabac. L’època estival és el millor argument per permetre’ns capricis i alguns excessos, però no valen tots i ni parlar de cada dia. Els aliments amb molt sucre són els grans promotors de l’aparició de càries i la combinació de begudes alcohòliques i cigarrets són una pèssima combinació per a la nostra higiene bucodental (danyen el esmalt – tacant – i provoquen halitosi).
  • Tingues sempre a mà un paquet de xiclets sense sucre. No substitueixen una bona raspallada, però sí que ens salven d’emergències i permeten reduir algunes partícules de menjar que queden en la nostra boca, evitant així l’aparició de futures càries.
  • Beu molta aigua, a més de refrescar, equilibra el pH de la boca i elimina alguns residus de menjar. Recorda que els refrescos carbonitzats poden danyar el nostre esmalt, així que ingereix-los sempre amb palleta.
  • Les begudes i els aliments freds (com gelats i granissats) augmenten la sensibilitat dental, i definitivament, res de mossegar el gel (pot ocasionar la fractura de les peces). Per calmar el mal que pot provocar el fred en les teves dents, empra dentifricis i col·lutoris específics.
  • Compte amb el clor! Els productes químics utilitzats per tractar l’aigua de la piscina danyen les nostres dents, perquè presenten un pH superior al de la saliva. En conseqüència, les proteïnes salivals es descomponen i pot aparèixer tosca. Com combatem aquesta situació? No deixis de capbussar-te a la piscina, només cal utilitzar fluor de forma habitual i portar molt a prop un protector bucal.
  • Compte amb alguns esports! Fer exercici sempre és una bona manera de passar el temps a l’estiu, però cal tenir en compte els prejudicis que poden ocasionar-nos alguns esports en els nostres dents. Durant les sessions de busseig i snorkeling, la pressió de l’aigua sobre les dents i les mandíbules o la necessitat de mossegar el tub, pot ocasionar dany en genives i en les peces que ja pateixin càries o s’hagin sotmès a empastaments. D’altra banda, ja fora de l’aigua, cal tenir en compte el perill que pot provocar un desafortunat xut de pilota.
  • Ves al dentista. El més recomanable és acudir al teu odontòleg abans de vacances per certificar que tot està bé i evitar sorpreses. Si no ho has fet així i has descobert algun tipus de dolència, no dubtis a acudir a l’especialista. Ell serà, sens dubte, el teu millor conseller.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada