Detingut un resident implicat en una xarxa d’obres de Picasso, Miró i Matisse falses

artLa Guàrdia Civil ha detingut / imputat a 3 persones per delictes d’estafa i contra la propietat intel·lectual, per intentar vendre per centenars de milers d’euros dibuixos falsificats atribuïts als mestres Miró, Picasso i Matisse.

Segons ‘Las Provincias’ les investigacions es van iniciar el juliol de 2014, quan en un control rutinari efectuat per la Guàrdia Civil del lloc fronterer de Farga de Moles, els agents van identificar un espanyol, resident a Andorra que traslladava en el seu vehicle diversos dibuixos, alguns signats per Joan Miró, i manuscrits que acreditaven l’autenticitat d’aquests.

A partir d’aquest moment, el Grup de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil va iniciar una investigació per determinar la procedència i autenticitat de les pintures sol·licitant els corresponents informes a experts en l’obra dels artistes, que van confirmar que es tractava de falsificacions.

A continuació els agents van establir sobre aquesta persona un dispositiu de control i vigilància, comprovant com sovint es desplaçava des d’Andorra a Saragossa on mantenia reunions amb galeristes d’art i altres col·leccionistes, als quals pretenia vendre les obres com si fossin autèntiques.

Durant el temps que va ser sotmès a vigilància es va observar que durant els desplaçaments que realitzava entre Espanya i Andorra, les pintures les dipositava en un despatx d’un advocat de Tarragona, vinculat familiarment a l’investigat, segons el parer dels agents per no córrer el risc de que li fossin intervingudes per la Guàrdia Civil en intentar sortir d’Espanya.

Un cop recollida i elaborada tota la informació, es va procedir a la fase d’explotació de l’operació, detenint a aquesta persona i imputant delictes a dues més, entre elles, un galerista d’art de Saragossa que presumptament col·laborava com a intermediari en la venda de les falsificacions.

Durant el transcurs de l’operació, la Guàrdia Civil ha intervingut 9 pintures falsificades (6 de Miró, 2 de Matisse i 1 de Picasso), així com un certificat d’autenticitat, igualment fals, corresponent a la pintura de Picasso.

A més, fruit de les investigacions, es va frustrar l’intent de venda de 2 litografies de Miró com a obres d’origen lícit i originals, les quals representen l’anvers i revers d’un medalló elaborat per Joan Miró amb motiu del centenari del naixement de Pablo Picasso.

Text i foto: Las Provincias