tabac

La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària, en el marc de l’operació Smugglins-Pentàgon, han detingut a 50 persones de diverses nacionalitats, amb edats compreses entre els 21 i 70 anys, que es dedicaven a distribuir tabac de contraban des d’Andorra i Gibraltar fins a diferents punts del territori nacional. Se’ls imputa els delictes de pertinença a organització criminal, associació il·lícita, contraban, contra la propietat industrial, frau a la hisenda pública, falsedat i tràfic de drogues.

Els agents els han confiscat més de 266.800 paquets de diverses marques que mancaven de les precintes legals, el valor de les quals al mercat ascendiria a més d’1.150.000 euros. A més s’estima que des de l’any 2013 havien introduït més de 500.000 paquets, la qual cosa suposa un valor superior als 2.000.000 euros.

L’operació, que s’emmarca dins del pla anual de control de frau, s’ha dut a terme a les províncies de Lleida, Tarragona, Biscaia, Madrid, Salamanca, Càceres, Badajoz, La Corunya, Lugo, Orense i Pontevedra.

La recerca es va iniciar després de detectar a una persona que podria estar adquirint al Principat d’Andorra paquets de tabac i per comercialitzar-les de forma irregular a Espanya.

Els agents van tenir coneixement que aquesta persona era integrant d’una organització internacional que es dedicava a comercialitzar tabac de contraban assentada a Andorra.

Introduïen el tabac a través de rutes per la muntanya

Després d’això, es va identificar a cadascun dels integrants de la xarxa i es van detectar grans partides de tabac que eren introduïdes en aquest país a través de rutes de muntanya per dipositar-les en magatzems i trasters situats en localitats de Catalunya. Des d’aquí, les distribuïen a diversos punts de la geogràfica espanyola.

El tabac era introduït mitjançant diverses modalitats, a través de les mugues (senders muntanyencs pels Pirineus), empreses de paqueteria i mitjançant el transport en vehicles, uns amb doble fons i en altres casos utilitzant turismes “llançadora”.

En el transcurs de l’operació s’han detectat 27 enviaments de tabac de contraban procedents d’Andorra i Gibraltar, com el practicat en La Porti-la (León), en el qual es va interceptar una furgoneta procedent d’Andalusia que transportava més de 25.000 paquets de tabac “falsificat”, conegut com a rèplica, amb un valor benvolgut de més de 100.000 euros, amb destinació a la província de La Corunya.

Així mateix, els agents han registrat trasters, domicilis, garatges i naus industrials propietat dels ara detinguts, en els quals s’han confiscat 21 vehicles, 635 grams de droga (cocaïna, haixix, marihuana i heroïna), i efectes que utilitzaven per a la comissió dels seus il·lícits penals (ordinadors, emissores, telèfons i gps). A més, s’ha trobat nombroses proves dels elevats guanys que atresoraven els contrabandistes i s’han confiscat 143.00 euros en bitllets de divers valor facial.

D’altra banda, al mercat de Santa Lucia (La Corunya), conegut focus de distribució de cigarrets de contraban i productes falsificats, es van realitzar més de 50 registres, intervenint-se també 20 tones de roba falsificada amb una valoració propera als 10 milions d’euros i es va desmantellar un punt de venda de tabac de contraban en una actuació en la qual van intervenir més de 70 agents.

En la recerca, dirigida pel Jutjat d’Instrucció nº 1 de Lugo, han participat agents de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lugo, Lleida i Salamanca, així com membres de les Unitats Regionals de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària de Galícia, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Andalusia i Madrid.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada