Detecten dos nius abandonats de trencalòs durant el seguiment al Pallars Jussà

trencalosMembres del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es van desplaçar a la Torre de Capdella (Pallars Jussà) per a accedir a dos nius de trencalòs (Gypaetus barbatus) que es van donar per fracassats durant la setmana anterior en observar que els nius havien estat abandonats pels trencalossos progenitors en plena temporada de cria.

El Cos d’Agents Rurals hi ha accedit d’acord amb la supervisió del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, que és qui coordina el seguiment del trencalòs a l’àmbit de tot Catalunya en el marc del Pla de recuperació d’aquesta espècie en perill d’extinció. El Departament d’Agricultura, doncs, efectua el seguiment de la reproducció de la major part de les parelles de trencalòs de Catalunya. Aquest seguiment s’inicia a finals del mes de novembre amb la construcció dels nius i finalitza al mes de juliol de l’any següent que és quan els polls de trencalòs joves comencen a volar i tot seguit s’independitzen.

L’objectiu d’aquest seguiment és, per una banda, intentar conèixer tots els individus nascuts anualment a Catalunya i, per l’altra, identificar les possibles interferències antròpiques en la reproducció d’aquesta espècie, com poden ser des de l’escalada, les batudes de caça properes als nius, els aprofitaments forestals i obres de diferent índole realitzades prop dels nius, fins a possibles espolis d’aquests per diferents motius.

En tots els casos en què s’intervé en nius fracassats, les restes recollides es posen a disposició dels tècnics del Servei de Biodiversitat del Departament d’Agricultura per a la seva anàlisi i, si s’hi detecten indicis d’alguna acció d’espoli, es posa en coneixement de l’autoritat judicial en tractar-se d’un presumpte delicte.

En els dos casos d’aquest passat cap de setmana les hipòtesis amb què es treballa indiquen que els fracassos d’ambdós nius són deguts presumptament a causes naturals per l’acció d’algun depredador o interferència d’alguna altra espècie de fauna.

Dels trenta-nou territoris (zona de cria de cada parella de trencalossos) que actualment hi ha a Catalunya, l’any passat van volar 10 polls, confirmant-se doncs l’èxit reproductor de deu d’aquests territoris, ja que el trencalòs com a espècie només pot criar un sol poll per any.

A la comarca del Pallars Jussà hi ha nou territoris, dels quals només quatre estaven actius fins a la setmana passada. Resten, doncs, encara dos polls vius que s’espera que s’envolin al voltant del mes de juliol i confirmin així l’èxit reproductor d’ambdues parelles.

Les actuacions en nius fracassats són, en primer lloc, per intentar recuperar ous o fins i tot pollets i poder garantir l’èxit de la reproducció. Per exemple, l’any 2006 es va aconseguir recuperar un ou que es va traslladar al Centre de Fauna de Vallcalent i es va aconseguir que naixés el pollet amb normalitat; en segon lloc, quan es recullen la restes, com en el cas de la setmana passada per a recollir restes que permetin esbrinar possibles causes del fracàs.

(Font: Departament d’Agricultura de la Generalitat)

 

TOTES LES NOTÍCIES