Detectats al Pirineu nous casos d’exemplars de porc fer infestats per triquina

La  Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha alertat la Federació de Caça de Lleida de la detecció de nous casos de porcs senglars amb presència de larves de triquina caçats al Pirineu, en municipis com Montferrer i Castellbò, Coll de Nargó, Organyà, Cabó, Fórnols, el Pont de Suert i Vilaller. Cal recordar que l’avís se suma al que ja es va fer el passat mes de gener, després de constatar-se un exemplar infestat a Ribera d’Urgellet.

Atesa la freqüència dels porcs senglars afectats per triquina, els responsables sanitaris recorden el risc que representa el consum d’aquestes carns si no han estat prèviament controlades i recomanen una sèrie de mesures a les colles de caçadors per evitar problemes de salut. En aquest sentit, l’Agència de Salut Pública recomana que les carns de porc senglar destinades al consum particular siguin sotmeses a una inspecció veterinària postmorten i, en especial, a un control de triquines. Si els estudis realitzats indiquen que es tracta d’animals afectats, les carns no només no s’hauran de consumir, sinó que s’hauran de destruir de forma regulada.

D’altra banda, si les colles de caçadors volen destinar les carns a comercialització, a minoristes o restaurants, una missiva detalla que tenen l’obligació de passar prèviament per un establiment de caça autoritzat, on s’hi pot realitzar el control sanitari adient. Finalment, s’assenyala que les tècniques analítiques més adequades per detectar les larves de triquina es basen en els mètodes de digestió i es desaconsella el mètode de compressió per triquinoscopi “perquè té una fiabilitat molt baixa i pot donar falsos negatius”.

Símptomes de la triquinosi

Entre les conseqüències que provoca la triquinosi hi ha dolors musculars, diarrees i mal de cap, que es comencen a fer visibles al cap d’uns dies d’haver-se consumit la carn.

Inspeccions veterinàries

Els caçadors poden adreçar-se per fer les proves de detecció de larves de triquina al laboratori de l’ASPCAT a Lleida (tel. 973 70 16 00). També es pot demanar informació al Col·legi de Veterinaris de Lleida, que disposa d’un llistat actualitzat de professionals que les poden dur a terme (tel. 973 27 95 18).

Text: Ràdio Seu

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES