Desperta Laurèdia reclama informació pública sobre el cost de la tirolina

El passat 19 de juliol Comú de Sant Julià de Lòria va respondre de forma negativa a la sol·licitud d’informació presentada el 29 de maig, i que demanava que es facilités al grup Desperta Laurèdia un estudi de l’impacte global de la tirolina, on s’inclogués el pla de viabilitat econòmica, l’informe d’impacte ambiental i el pla de seguretat i evacuació en cas d’accident. La resposta de la corporació indica que, “per prudència” no és adequat publicar les informacions relatives a la viabilitat econòmica i funcionament del giny, ja que el projecte està subjecte a modificacions. Ara bé, el Cònsol ha presentat en privat a certs ciutadans de la parròquia, una projecció sobre com serà la tirolina i un document amb xifres econòmiques, menystenint a nivell informatiu la resta de lauredians.

Desperta Laurèdia manifesta que donat que el cost de la tirolina que es preveu executar és de 5,5 milions d’euros, finançat en un 60% amb fons públics, estan preocupats per l’afectació que aquesta inversió tindrà sobre les finances comunals. Les darreres dades publicades pel Tribunal de Comptes posen en relleu la situació financera límit tant del Comú, com de Camprabassa S.A.. Desperta Laurèdia considera que la inversió comunal en aquest giny crea un important greuge per als habitants de la parròquia ja que es pretén destinar, de nou, més recursos econòmics a la promoció turística d’un parc que no ha tingut els resultats esperats des del seu inici, en detriment dels actius socials que Sant Julià necessita.

En relació a la instal·lació del giny, es preveu que dugui a terme l’obra civil un dels inversors de la nova societat, a través d’una empresa constructora. Donat que la tirolina pretén construir-se al bosc de la Rabassa, que és un bé públic inalienable, en cas de que prosperi aquest projecte s’exigeix que l’execució de l’obra s’obri a concurs públic per garantir un procés transparent i eficient per a les finances comunals.

La corporació comunal, fins a data d’avui, només ha exposat públicament l’informe ambiental, tal com mana el Reglament per a la realització de treballs o activitats que modifiquen l’estat actual del terreny, per a poder obtenir els permisos necessaris de Govern. En relació a l’obertura a exposició pública de l’informe d’impacte ambiental de la tirolina, Desperta Laurèdia referma el seu compromís amb la defensa de la muntanya, i aposta per reduir la pressió humana en els entorns naturals d’alt valor ecològic, defugint els models turístics de massificació i agressius envers el medi ambient.

El grup també opina en un comunicat del ràfting. Espera conèixer les dades exactes d’afluència de l’activitat, i expressa el seu malestar per l’elevat cost que ha tingut el condicionament del riu i dels edificis destinats a desenvolupar una activitat que tan sols ha servit durant la Festa Major, sense perspectives clares de funcionar en el futur. En aquest sentit, el Comú havia pressupostat inicialment una inversió de 800.000 €, de la que ja s’han executat la majoria de fons. Per tant, si realment el ràfting queda en una activitat anecdòtica, es pot afirmar que la Festa Major de Sant Julià del 2019 esdevindrà una de les més cares de la història.

Davant la situació exposada en aquest text, Desperta Laurèdia diu que es veu obligada a denunciar públicament el nul compromís de l’equip comunal amb la ciutadania, que reclama conèixer i poder expressar el seu parer sobre com s’inverteixen els diners públics i quin ha de ser el model de gestió dels béns públics. Finalment, en relació als fets violents ocorreguts la matinada de dimarts a la plaça Laurèdia durant la Festa Major, el grup d’opinió expressa el seu ferm rebuig a actuacions d’aquesta naturalesa i mostra tot el suport als agents de policia ferits en els aldarulls i a tot el cos d’ordre.

TOTES LES NOTÍCIES