Desmantellat un grup criminal per delictes contra l’administració i l’ordre socioeconòmic

L’operació s’inicià arrel d’una informació que el Cos de Policia d’Andorra va trametre al 2016 a les autoritats franceses atès que s’havia detectat un individu que venia de forma freqüent lingots d’or. La detecció es produïa en el marc dels controls habituals que realitza el servei de Policia dels llibres registres dels establiments de compra-venda d’or.

La tramesa d’informació i posterior estreta i constant cooperació entre les autoritats gal·les i el servei de la Policia d’Andorra va culminar amb una operació conjunta els detalls de la qual assenyala l’article d’un mitjà comunicació francès (https://www.ladepeche.fr/2019/08/29/info-depeche-enquete-sur-un-vaste-trafic-international-dor-en-occitanie,8382934.php ).

Així, i a la llum dels elements descoberts a França (existència d’una important xarxa criminal que es dedicava a extreure il·legalment or en diversos indrets), es procedia, mitjançant comissió rogatòria internacional, a formalitzar la cooperació i preparar l’operació conjunta.

Amb relació a la vessant andorrana, val a destacar que es va detenir una persona en la seva qualitat de responsable i gerent d’un establiment de compra-venda d’or i joieria (veure comunicat de premsa de l’1/04/2019). Igualment, es posava en evidència que el grup criminal i en particular uns individus que serien detinguts posteriorment en territori francès, havien realitzat vendes d’or per un import superior a 250.000,00 euros entre 2016 i 2018.