Descontrol

Unes 6.000 empreses varen dipositar els comptes del 2.011 (entre societats, autònoms i altres…). I el nostre Govern estava satisfet.

En principi no sembla una xifra dolenta, amb un augment considerable, però no en tenim prou.

No disposo de dades oficials, no han estat mai publicades, però si tenim en compte que a Andorra existeixen unes 8.000 societats, uns 2.000 autònoms i “posem” que uns 2.000 arrendataris, pagesos i agricultors, trobem que ens manca la meitat de les comptabilitats.

Teòricament doncs, disposem d’unes 6.000 activitats econòmiques que no duen cap mena de comptabilitat, que per molt que ara mateix “obliguessin” d’alguna manera possible a fer-ho, no veig com seria possible. Sobretot si els demanen, tal com estan fent actualment, a “declarar” els anys comptables anteriors, a partir del 2.009.

No veig cap altra solució que fer “borrón y cuenta nueva”, en cas contrari no ens en sortirem mai.

D’altra banda, m’estic adonant que darrerament molts “suposats” comptables estan abandonant la seva feina complementària perquè, precisament, no són comptables (són majoritàriament funcionaris, empleats de banca, administratius… que aprofitaven l’avinentesa per a treure un sobresou, sense els deguts coneixements necessaris, però que ara mateix no són capaços de fer la feina “com déu mana”, no en saben el suficient).

Els empresaris que ara mateix es veuen abandonats busquen desesperadament un veritable comptable, penedint-se del seu error anterior en haver confiat la seva empresa a un fals comptable.

Amb tot això, els veritables comptables rebem “trucades” per reconduir la situació, però amb el problema afegit a una comptabilitat mal portada, que hauríem de partir de zero per fer correctament la nostra feina. I això, Govern no ens ho permet.

Demanaria doncs, una mica de comprensió (un fer la “vista grossa”) i deixar que els empresaris que tinguin la intenció de complir les lleis puguin fer-ho. Total, tots els expedients que es troben ara mateix a Batllia (uns 60.000) prescriuran…

Un altre tema, molt distint, són aquells empresaris que encara “passen de tot”. Amb aquests, mà dura.