Descobrint l’obra més creativa de Gaudí: la Casa Batlló

La natura és un element constant a les obres del geni Antoni Gaudí i, tot i això, cadascuna de les seves construccions és ben diferent de l’altra ja que l’arquitecte no va parar mai d’experimentar amb nous estils, formes i tècniques.

D’entre totes les seves obres, n’hi una que destaca per la seva creativitat desbordant: la Casa Batlló. Us convidem a descobrir alguns detalls d’aquesta obra Patrimoni de la UNESCO.

Història

La Casa Batlló va ser un encàrrec de l’empresari Josep Batlló, qui va comprar l’edifici del número 43 del Passeig de Gràcia amb la intenció de fer un enderroc i construir des de zero la seva llar. Gaudí el va persuadir per fer una remodelació total del bloc de pisos, per així poder aprofitar els fonaments.

La reforma integral es va fer entre el 1904 i el 1906, i va incorporar diverses novetats tècniques a més d’una imatge al públic completament renovada que va causar molta irritació entre la burgesia i els intel·lectuals de l’època.

Cap als anys 50 la família Batlló es va vendre la casa i va passar a mans de Seguros Iberia, qui va aprofitar per establir les seves oficines a la planta principal, a la vegada que llogava diversos espais a d’altres empreses i particulars.

A la dècada dels 90 els actuals propietaris van adquirir la casa i van començar una posta a punt per tal de poder obrir-la al públic. Primer es va fer lloguer dels espais per actes i esdeveniments i més tard, al 2002 i després d’una important restauració, la Casa Batlló va començar a acollir visites culturals, fins al dia d’avui. Tres anys més tard, al 2005, la casa va ser reconeguda com a Patrimoni Mundial de la UNESCO emmarcada dintre del reconeixement a les obres d’Antoni Gaudí.

 

Una casa plena d’inspiració

Molt s’ha dit sobre el missatge que Gaudí volia transmetre amb la façana de la Casa Batlló, però el cert és que l’arquitecte mai en va donar explicacions i més aviat convidava a fer volar la imaginació i mirar la natura per trobar alguna semblança amb la seva obra.

Alguns estudiosos de l’obra de Gaudí diuen que la façana és un homenatge a la sèrie dels Nenúfars del pintor francès Claude Monet. D’altres diuen que representa un carnaval i que els balcons són antifaços i el colorit trencadís és el confeti.

També se l’ha anomenat la casa de l’aigua, especialment pel seu interior on els colors blaus del pati de llums fan un joc que recorda una submersió al mar, amb les tonalitats fent-se més fosques a mesura que ens hi anem endinsant. La façana, en aquest sentit, representa el fons del mar on descansen les restes dels animals i la natura morta.

 

La llegenda viva de Sant Jordi

A més de la natura, un altre element recurrent a les obres de Gaudí és el component religiós i espiritual. A la Casa Batlló aquesta devoció es manifesta en l’homenatge a Sant Jordi, patró dels catalans i l’heroi de la llegenda que explica com va matar el drac que atemoria als ciutadans de Montblanc, rescatant així la princesa i obsequiant-la amb una rosa brotada de la sang del drac.

Diversos espais de la Casa Batlló expliquen la llegenda de Sant Jordi de manera tangible, però a on és més evident és a la façana: els balcons amb les seves formes de calaveres i les columnes amb formes de tíbies representen els cossos de les víctimes del drac. El balcó petit i solitari a la façana, ens recorda la princesa que finalment va ser salvada per Sant Jordi. La teulada amb les seves escames de colors evoquen el llom del drac, travessat per la creu de quatre braços que representa la llança de Sant Jordi.

De fet, des del 2016 la Casa Batlló celebra aquesta diada amb un espectacular vestit de roses als seus balcons, fent les delícies de tothom qui passeja pel Passeig de Gràcia i arribant a convertir-se una visita obligada en aquesta data tan especial.

TOTES LES NOTÍCIES