penjoll urpaInvestigadors de la Universitat de Barcelona han descobert al jaciment paleolític de Montlleó, a la Cerdanya, una llar de foc, diversos penjolls afaiçonats sobre cargolins marins procedents de les costes de la Mediterrània, i un penjoll elaborat mitjançant una urpa d’ós, una peça única que es calcula que té 18.000 anys d’antiguitat. Les noves descobertes consoliden Montlleó, al terme de Prats i Sansor, com un dels principals jaciments paleolítics més importants del sud dels Pirineus i ha permès conèixer més detalls sobre els grups que hi habitaven. La trobadalla també demostra que durant l’època de la glaciació hi havia comunicació entre les dues bandes del Pirineu i també la Mediterrània.

La nova campanya d’excavacions que s’ha portat a terme aquest 2015 a Montlleó, a Prats i Sansor ha permès localitzar un penjoll d’urpa d’ós únic, amb més de 18.000 anys d’història. A més, les investigacions al jaciment han constatat la relació entre els Pirineus i la Mediterrània, ja que s’ha trobat una gran varietat d’espècies de cargols marins perforats. Per això, Montlleó s’ha consolidat com l’excavació més important del Paleolític a Catalunya.

El professor de la UB, Xavier Mangado, un dels directors de l’equip arqueològic, ha destacat que amb la llar de foc es podrà conèixer la data exacta del jaciment, amb carbó 14, que d’entrada els experts situen 18.000 anys enrere. Per Mangado, les troballes són clau per conèixer més aspectes dels grups nòmades que ocupaven aquest territori durant l’època glacial i en una etapa prèvia a l’aparició de l’agricultura.

(Text i foto: RàdioSeu)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada