Descobertes per primer cop a Catalunya dues noves espècies de micropapallones

Un exemplar de Pieris ergane
Foto: Jordi Faus i Martí Franch

Un grup investigador de la Universitat de Múrcia ha confirmat la presència de dues noves espècies de micropapallones mai vistes abans a Catalunya. La troballa l’han feta al Parc Natural de l’Alt Pirineu, i l’han publicada a la revista científica Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia.

Concretament, es tracta de la Metendothenia atropunctana i l’Scoparia gallica, de mida inferior a 2 centímetres, que se sumen a 19 espècies de macrolepidòpters detectades i catalogades per aquest grup de recerca en les últimes prospeccions fetes l’any 2019 i que són la continuació de les iniciades l’any 2007.

El grup l’integren Manuel Garre, Juan José Guerrero, Rosa María Rubio i Antonio S. Ortiz, del departament de Zoologia i antropologia Física de l’Àrea de Biologia Animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Múrcia.

Les papallones es van localitzar a les localitats de Planell del Roi ( Llavorsí), a 1.580 metres d’altitud; la Pleta de la Creu (Rialp), a 1.920 m; la Serra de Llus (Rialp), a 1.330 m, i el Serrat de Colinos (Rialp), a 800 m. La majoria de les prospeccions es van fer utilitzant paranys de llum negra i actínica de 6 W i 15 W, tot i que també es van fer algunes captures diürnes.

Gran biodiversitat d’espècies
Per altra banda, els naturalistes Jordi Faus i Martí Franch, durant prospeccions realitzades l’estiu passat per l’entorn de la vall de Bonabé, van detectar fins a 61 espècies diürnes en un temps de 3-4 hores de prospecció. Es tracta de dades insòlites que indiquen la gran biodiversitat d’espècies presents a la zona.

De les 61 espècies trobades se’n destaca la formiguera gran (Phengaris arion), una espècie fortament amenaçada a Europa i inclosa a l’Annex IV de la Directiva Hàbitats. També s’assenyala la blanqueta de la pedrosa (Pieris ergane), molt escassa a Catalunya, les poblacions conegudes de la qual al Pallars són principalment a Gerri de la Sal. De les 61 espècies, 6 són de nova troballa al Parc, i entre aquestes de nova citació hi ha la Pieris ergane, ja que la Phengaris arion ja havia estat localitzada al parc altres anys.

Bon estat de conservació dels hàbitats
Juntament amb 28 espècies més detectades a partir del treball del grup investigador del departament de Zoologia i Antropologia Física de la Universitat de Múrcia, i les sis espècies noves detectades pels naturalistes Jordi Faus i Martí Franch durant les prospeccions a la zona de Bonabé realitzades l’estiu passat, se sumen a la llista patró del Parc Natural un total de 36 espècies de nova detecció. Això fa que la xifra s’incrementi i que ja hi hagi 811 espècies a la llista patró del Parc, el que demostra novament que aquest espai és un dels de major diversitat de papallones d’arreu d’Europa.

Les papallones són espècies típiques d’ambients oberts, com els prats de dall i les pastures de muntanya. Les pràctiques tradicionals de l’agricultura sense ús de pesticides i la ramaderia extensiva són un factor clau per aquesta elevada diversitat present al Parc Natural de l’Alt Pirineu, indicadora del bon estat de conservació d’aquests hàbitats a l’espai.

TOTES LES NOTÍCIES