esperoAl Parc Natural del Cadí-Moixeró del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, s’ha descobert aquest estiu una nova població de l’esperó muntanyenc (Delphinium montanum). Es tracta d’una planta endèmica i amenaçada que s’ha pogut descobrir a partir de prospeccions de camp realitzades pel personal tècnic del Parc.
 
Aquesta planta només viu a les tarteres d’alta muntanya del Pirineu oriental i, en tot el món, solament se’n coneixen una desena de poblacions. A causa de la seva raresa, és protegida legalment mitjançant el Decret 172/2008 (Catàleg de flora amenaçada de Catalunya).
 
La nova població se situa al sector sud-oest de la serra del Cadí, municipi de la Vansa i Fórnols (Alt Urgell). Encara no se n’ha fet un cens exhaustiu, però s’estima que hi ha 4.000 – 5.000 individus, dels quals uns 2.000 són reproductors. Segons aquesta estimació, es tracta d’una de les poblacions més grans d’aquesta espècie, segurament la tercera més nombrosa del món. Al Parc Natural del Cadí-Moixeró, l’esperó muntayenc ja estava ben documentat de dos altres llocs, un a la Cerdanya (amb una població més gran) i un al Berguedà (població una mica més petita), a més d’haver-n’hi dues altres indicacions dels anys 80 en llocs on no ha estat retrobat (al vessant nord del Cadí i al Pedraforca).
 
Amb el descobriment d’aquesta nova població, el Parc Natural es confirma com l’espai de més importància per a la conservació d’aquesta planta, ja que segons les dades actuals més de la meitat de la població mundial s’ubica dins els seus límits.
 
El Parc Natural fa un seguiment de les poblacions d’aquesta espècie de fa anys per estudiar-ne la viabilitat de futur, ja que, tot i que és una planta tòxica, els isards en mengen les flors. Sortosament, s’ha comprovat que això no comporta una disminució de la capacitat de reproducció a través de les llavors, ni afecta la salut dels isards.
 
L’esperó muntanyenc és una de les plantes que ha estat seleccionada per a un projecte de col·laboració transfronterera sobre la flora d’interès patrimonial del Pirineu català, en què participen espais naturals protegits i administracions de Catalunya, França i Andorra. En el marc d’aquest projecte, enguany s’establiran parcel·les de seguiment a llarg termini i es faran censos en cinc o sis poblacions de Delphinium montanum al Cadí, el Ripollès, l’Alta Cerdanya i el Conflent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada