Desarticulada una banda de contraban que operava principalment a Sant Julià de Lòria

La Policia ha detingut 3 persones, residents i majors d’edat, en el marc de l’operació UNLUCKY relacionades amb el contraban de tabac a Espanya que en els darrers dos mesos hauria passat 7.700 cartrons de tabac per valor de 130.900 euros.

La investigació va començar al mes de maig 2016 sota les ordres de la Secció d’Instrucció Especialitzada de l’Hble. Batllia, dins el marc d’unes diligències prèvies incoades per uns presumptes delictes majors de blanqueig de diners o valors, tipificat i penat a l’article 409.1 del Codi penal, i major de tràfic de mercaderies sensibles.

Aquestes tenen per origen una investigació financera efectuada per la UIFAND i unes diligències d’investigació obertes pel Mgc. Ministeri Fiscal.

Durant els dos mesos que ha durat dita investigació es van recollir diferents elements de prova que van permetre culminar-la els dies 3 i 4 de juliol del 2016.

La Secció d’Instrucció Especialitzada de l’Hble. Batllia va acordar aleshores la detenció i posterior posada a disposició judicial de tres residents, majors d’edat, dins el marc de l’operació anomenada UNLUCKY.

En el moment d’una de les detencions, efectuada el dia 03/07/2016, efectius de la Unitat de Fronteres i Estrangeria, i en presència de la secretària judicial de la Secció d’Instrucció Especialitzada de l’Hble. Batllia, van trobar amagats a l’interior del motor del vehicle de l’interessat, uns 19.000 euros en efectiu, en bitllets de baixa denominació, quan aquest es disposava a entrar en territori andorrà provenint d’Espanya.

Aquests diners tindrien el seu origen en una venda de tabac de contraban a l’Estat espanyol els dies anteriors. Posteriorment, altres registres efectuats durant la nit, van permetre incautar uns 11.000 euros en efectiu en bitllets de baixa denominació en el domicili d’un dels detinguts, i 4.500 cartrons de tabac de diferents marques que anaven destinats al contraban.

Amb la detenció dels interessats s’ha desarticulat una banda organitzada, que operava principalment al sector de Sant Julià de Lòria, efectuant el contraban per mitjà del transport de tabac a fardells, creuant la frontera per camins de muntanya no habilitats.

Segons es desprèn de la investigació, aquest grup hauria realitzat durant aquests dos darrers mesos, com a mínim el contraban de tabac de 7.700 cartrons destinats a l’Estat espanyol. El valor de venda mínim d’aquest tabac en el mercat andorrà ascendiria a 130.900 euros.

A aquest detingut se li imputa el delicte de blanqueig de l’article 409 del Codi Penal que va ser modificat al mes de juliol del 2016, amb la inclusió com a delicte subjacent del mateix, el contraban de l’article 245 del Codi Penal. Part dels diners obtinguts de l’activitat il·lícita haurien estat introduïts en el circuit financer andorrà.

La investigació també va permetre determinar que el primer detingut, estava directament relacionat, com a responsable del grup, de l’aprehensió de 1.650 cartrons de tabac a l’Estat francès el dia 04/06/2015 que va comportar la detenció del conductor de la furgoneta que sortia del Principat carregada de tabac manufacturat quin valor de venda en el mercat andorrà seria de 40.052,50 euros.

Els efectius de la Unitat de Fronteres i Estrangeria encarregats de realitzar la investigació, van trobar i confiscar en les perquisicions realitzades un total de 30.155 € en efectiu, 4.500 cartrons de tabac, un turisme 4×4 BMW X5, un turisme Porsche Boxster i un turisme Mercedes-Benz Clase E.

Finalment, dos dels tres detinguts, van ingressar al centre penitenciari de la Comella.

(Text i foto: cos de Policia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.