Desapareix un post del blog del corresponsal a París d’El País sobre Andorra després d’una allau de crítiques

blog-paisEl corresponsal del diari El País a París i autor del blog Aquí París que s’allotja al web del mateix mitjà, Miguel Mora, ha publicat aquest dilluns una entrada amb el títol Andorra ¿modelo para desarmar? On es resumeix Andorra com ‘un malson evasor i consumista tan obscè com la profusió de botigues de records papals i sucursals de l’IOR que dominen la Via della Conciliazione’ al Vaticà. L’article ha començat a córrer ràpidament per les xarxes socials i ha generat nombroses crítiques de persones residents al país. Al cap d’unes hores, el post ha desaparegut del blog i ja no consta entre les entrades del mateix.

L’article del corresponsal d’El País comença comparant Andorra i el Vaticà afirmant que els dos són Estats confessionals i no tenen fisc i els seus ciutadans són ‘beats i caritatius’ però no paguen impostos. A canvi, diu l’autor, l’Estat ‘promet ocupar-se d’ells si la cosa va malament’.

Mora també declara en el seu article que aparentment a Andorra ‘tot pertany a cinc o sis famílies de banquers, contrabandistes de tabac i/o venedors d’andròmines i perfums’ i valora la possibilitat que Catalunya s’acosti a un model d’Estat andorrà ‘de societat amb classes’.

Un altre punt que assenyala és que ‘els immigrants són explotats a consciència i molts són pagats en negre, encara que abonen un 5,5% de seguretat social encara que no existeix l’Estat del Benestar, ni la protecció per desocupació i hi ha copagament sanitari’.

Tots aquests arguments han estat comentats àmpliament a les xarxes socials i, fins que s’han tancat els comentaris al blog, fins a sis persones havien deixat les seves opinions criticant el desconeixement de l’autor sobre el Principat, amb elements com els anteriors o l’afirmació que Andorra accepta euros i rubles o que ni pertany a la Unió Europea ni li fa falta, entre altres.

Després de les crítiques rebudes tant en els comentaris, com a través de facebook i twitter, l’entrada ha desaparegut i ja no es pot trobar ni a l’enllaç original ni entre els articles del blog. Alguns usuaris però n’han pogut trobar una còpia a l’emmagatzematge de Google i encara corre i és comentat per les xarxes.

1 comentari

  1. Un article amb un 99% de raó; és comprensible que la gent s’ofengui, ja ho diu la frase popular.

Comments are closed.