Des del segle VI AdC que la poetessa “Sappho” de Lesbos ( 630 aC – 580 a C ) va escriure en primera persona i va manifestar els seus sentiments personals, la història ha permès a la poesia caminar en paral·lel al desenvolupament de totes les Belles Arts, a través dels temps.

Quasi un segle més tard, Plató va considerar la poetessa “Sappho” com la desena després de les seves nou  muses. Però  va ser al segle Primer de Crist, quan l’historiador Dionisi d’Halicarnaso (60aC – 7aC) va fer referència explícita a la importància de la poetessa grega en la composició literària. Halicarnaso que a part d’historiador i professor de retòrica vivía a Roma en l’època de Cesar August,  va enaltir l’obra poètica de “Sappho”, considerada la primera “poetessa lírica” perquè sempre s’acompanyava  amb una lira. Halicarnaso, entre altres obres, es l’autor d’un interessant tractat sobre la composició literària des de l’antiquitat.   

Sortosament, la poesia ha sobreviscut al llarg dels temps, mercès als poetes de totes les èpoques i en els últims segles s’han creat el que s’anomenen “Jocs Florals”, que en realitat són una rèplica dels festivals “Ludi Florae”(en llatí ). Van néixer a Roma i eren dedicats a la deesa “Flora” (any 173 aC) i aleshores duraven 6 dies. A França els “ Jocs Florals” es van instaurar l’any 1323 (Segle XIV)  i a Barcelona es van “reinstaurar”  l’any 1859 , mentre que a València va ser l’any 1879.

Al Principat d’Andorra els “Jocs Florals” els va instaurar el Cercle de les  Arts i de les LLetres, l’any 1969 (Juvenils)  i més tard s’hi van incloure els Infantils (1976 ),  sota la denominació de “Jocs Florals de la Llengua catalana del Principat d’Andorra (la llengua oficial del país).  Aixì que el passat diumenge dia 21 de maig, en una mateixa matinal, el Centre Cultural de La Llacuna va acollir la 48 a edició  dels Juvenils i la 41a edició dels Infantils,  amb una àmplia participació i 20 premiats.

S’hi van presentar un total de 123  obres en les dues categories de la Convocatòria del Cercle de Les Arts i les LLetres:  Jocs Florals Infantils  (41 a edició) i Jocs Florals Jovenils ( 48 ena edició).  El jurat dels Jocs Florals Infantils, estava format per Simó Duró, Josefina Obiols i Madhu Jhetani, amb Robert Pastor com a secretari mantenidor. “La Flor Natural” va ser per a  Julia Fuste Rufes, amb el títol “Molts dies d’amor”. “L’Englantina” va ser per a Maria Riestra Mesas, amb el títol de “Andorra” i “La Viola” va ser per a Camila Riestra Sansa, i el seu poema “Bullyng”

Hi va haver 1 accèssit a la Flor Natural per a Andrea Arnal i el seu poema  “La paraula amb sentit” i un altre accésit per a Lorena Lobos pel poema “Simplement t’estimo”.

També,  1 accèssit al premi “Viola”per Andrea Alvarez  Múgica i el seu poema “Bellesa o vellesa” i un altre accèssit per la Sara Sorribas pel seu vers “Les desigualtats”.  

Tanmateix,  es van donar un premi extraordinari a la millor composició de tema lliure, que va ser per Julia Camardons Cirera pel tema “El tresor de les Valls”, i un accèssit a Eric Vivo Doval, pel seu poema “La imaginació” .

En la categoria de “Jocs Florals Juvenils”, la “Flor natural” va ser per Judit Villaverde i el seu poema “527 Dies” . Els accèssits van ser per:  Marc Perez Casals i “Qué és l’amor per tu?, Gemma Planella per “Una història d’amor”, Elena Jori Feliu amb “Brisa de vent” i Ramon Albareda per “Si mai fos tard”.

“L’Englantina”  va ser per Olivia Julian Parra pel seu poema “Tu ho ets tot i no soc res”. Els accèssits van ser per Adrià Socias amb el títol “Els andorrans”, Antoni Coll per “Andorra” i Marc Majoral pel poema “Andorra pàtria estimada”.

“La Viola” va ser per a Paula Gómez Fernàndez i el seu poema “Brillant reflex”. Els accèssits per Carlota Cruz i el seu vers “Un gran buit has deixat”, Xavier Miquel Poujarniscle i el seu poema “Res és grat”, i Maria Quimesó pel poema “Tempus”. 

Referent al Premi extraordinari (Categoria Juvenils), va ser per a “Gorka Repiso Bernabeu” i el seu poema “L’home dels ulls blaus”. Mentre que els accèssits van ser per Ariadna Rossell Salvadó amb el poema “La branca que m’ha aguantat”, Lluc Tarruell Roma pel poema “Finestra matinera”, Pere Joan Cerqueda Guàrdia pel poema “Sóc molt gandul per posar títol”.

El jurat de la categoria de “Jocs Florals Juvenils de la LLengua catalana del Principat d’Andorra,  estava format per Elena Aranda, Dolors Iglesias i Miquel Angel Aniés, mentre que la secretària mantenidora va ser la Maria Carme Jaumot,  que alhora va fer de presentadora de l’esdeveniment en tant que presidenta adjunta de l’entitat organitzadora. L’acte celebrat al Centre Cultural de la Llacuna va comptar amb la presència del Cònsol menor Sr. Marc Pons, a part d’Antoni Pintat com a representant de “Crèdit Andorrà” en tant que col·laboradors financers del Certament literari.

Finalment, el president del Cercle de les Arts i les Lletres, Sr. Joan Burgués i Martisella va fer els agraïments protocolaris i va cloure la vetllada, matinal en aquest cas,  per donar pas a una nova convocatòria per a la propera edició.

Tanmateix el president  Joan Burgués  Martisella va voler destacar un dels premiats, Gorka Repiso, l’autor del poema  “L’home dels ulls blaus”,  en considerar que el seu treball mereixia una menció especial. El president del Cercle de Les Arts i les Lletres, també es va congratular de la bona participació, aquest any, de tots els centres educatius del país.

Finalment  va convidar tothom  a la propera edició, que com la Nit Literària Andorrana,  segueix un torn rotatiu de les parròquies . Així que la propera cita dels “Jocs Florals Infantils i Juvenils 2018” es celebrarà  al Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià de Lòria.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada