“Dersú Uzala” d’Akira Kurosawa al cineclub la Seu demà

Dijous, 11 de febrer a les 21,30 h, el cineclub de La Seu d’Urgell, continuant amb el cicle de cinema i sostenibilitat, projectarà “Dersú Uzala” d’Akira Kurosawa.

El capità Vladimir Arseniev i el seu destacament han de realitzar unes prospeccions geològiques en els boscos de Siberia. La immensitat del territori i la duresa del clima fan que s’extraviï. Condemnat a vagar per una terra salvatge, Vladimir coneix Dersu Uzala, un caçador nòmada que coneix el territori com el palmell de la mà i sap com afrontar les inclemències del temps. Dersu ensenyarà a Vladimir a respectar la natura i a conviure en plena harmonia amb ella, una lliçó que difícilment oblidarà la resta de la seva vida.

El film té un guió extraordinari, basat en el llibre de l’explorador i naturalista rus Vladimir Arseniev on narra la seva relació amb Dersú Uzalà, l’ancià caçador de la tribu hezhen que el va acompanyar com a guia en les seves exploracions per la taiga de l’extrem oriental de Rússia.

A Dersú Uzalà, Kurosawa ens parla de l’amistat sincera, de la difícil vida a la taigà, de les dificultats per adaptar-se a la ciutat després de viure tota una vida a la natura, de la insignificança de l’ésser humà i de la lluita per la vida. Ho fa fonamentalment a través de la visió dels seus dos protagonistes: el veterà caçador, excel·lent persona, savi, que s’esforça per que la naturalesa segueixi el seu curs habitual; i el capità rus, culte, intel·ligent i aventurer, que comanda un destacament que fa unes prospeccions geològiques en els boscos de la taigà siberiana.

Dersú és un home de cor pur, nòmada i animista, que aconsegueix el que necessita de la natura sense danyar-la, procurant deixar-ho tot igual o millor que abans de la seva intervenció. Vladimir restarà fascinat des del primer moment per la personalitat de Dersú, i tots dos viuran moments en que les seves vides estaran en perill.

El 1975 “Dersú Uzalà” va aconseguir l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

Akira Kurosawa (23 de març de 1910 – 6 de setembre de 1998) fou un director de cinema japonès, productor de pel·lícules i guionista. És el realitzador japonès més conegut i ha influït profundament sobre diverses generacions d’especialistes del món del cinema. La crítica cinematogràfica el considera un dels millors directors de cinema de tots els temps i és considerat com un dels cineastes més importants i influents de la història del cinema. El 1989, va ser guardonat amb l’Oscar Lifetime Achievement (Oscar honorífic) “pels èxits cinematogràfics que han inspirat, encantat, enriquit i entretingut el públic i influenciat els cineastes d’arreu del món.”

TOTES LES NOTÍCIES