osRecentment ha transcendit el cas de 17 cavalls morts al peu d’un barranc al Pirineu aranès. Respecte a aquesta informació l’organització DEPANA (Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural) ha emès el següent comunicat:
 
‘L’administració assegura sense cap prova que s’ha tractat d’un ós, un despropòsit molt perillós i irresponsable, que fa qüestionar la seva gestió i els fons que està rebent. 

Afirmar que un ós ha matat 17 cavalls és una barbaritat sense cap base científica. Fins i tot des del sentit comú, sense ser cap expert, és impensable aquesta bestiesa: només cal imaginar-se 16 cavalls -lliures, fent cua mentre l’ós mata al primer, com un assassí en sèrie…

Malgrat aquesta lògica el Conselh Generau d’Aran (CGA) ha difós la notícia falsa i sense fonament, en base als punts que DEPANA desmunta a continuació:

– El fet que es trobin excrements d’ós a la vora dels cadàvers o petjades és absolutament normal, doncs aquest és un territori ursí.

– Els óssos son animals carronyaires, per tant és possible que s’hagin apropat als cadàvers, també hi havia plomes de voltors i a ningú se li ha acudit acusar-los dels fets.

Les causes de les morts es desconeixen, sense una investigació exhaustiva. El que no s’esmenta és el fet de que s’hagin trobat al peu d’un barranc, que apuntaria a que s’haurien pogut despenyar per diferents causes, naturals o no (llamps, caçadors furtius -més abundants que els óssos, etc.). 

Malauradament l’últim cas de característiques similars també es va produir a la vall d’Aran (casualment?), amb el despenyament d’un grup de cavalls a la vall del Toran (que curiós, a poca distància d’aquest nou cas) i va ser degut a una mala praxi ramadera, tot i que el CGA va indemnitzar al propietari (amb diners públics) com si un ós hagués estat el responsable.

DEPANA troba extremadament irresponsable i lamentable que el Conselh Generau d’Aran difongui i/o promogui informacions tan poc rigoroses i sense cap base científica. El CGA, com a soci del projecte Life+, té una responsabilitat que en cap moment ha assumit i cal preguntar-se que en pensen a la Unió Europea d’aquesta situació, ja que recordem que alhora tenen una bona disposició a rebre fons europeus per la conservació dels plantígrads. 

No és acceptable el populisme que fa el CGA amb els ramaders de l’Aran. Indemnitzant casos falsos, a més a més s’afavoreix i incita a la mala gestió ramadera i no ajuda gaire a l’acceptació de l’ós, ans al contrari, crea una perillosa “mala premsa” i una psicosi social.

Així mateix, de cara a Europa fa creure que és una Administració “de primera” en matèria de conservació de la natura, cosa que queda en entredit amb casos com aquests’. 

Text: DEPANA

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada