Depana critica les accions per retornar amb la seva mare el cadell d’ós perdut a Aubèrt

Esperen que aquest incident no faci que Europa retiri les ajudes econòmiques del programa ‘Life’ per preservar l’espècie al Pirineu

La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana) considera que no s’ha actuat “de manera correcta” pel que fa als intents “fallits” de retornar amb la seva mare el cadell d’ós que va aparèixer al poble d’Aubèrt (Vielha). A més, qualifiquen “d’inversemblant” que es perdés, ja que és una espècie molt protectora amb la seva descendència. En aquest sentit, sospiten que “algú el va capturar” i abandonar al poble.

Depana reconeix que és una situació que no és fàcil de gestionar però que l’actuació de l’ens responsable de les espècies protegides a Aran, el Conselh Generau, hauria pogut ser millor. Esperen que aquest incident no faci repensar els ajuts econòmics europeus per preservar l’ós bru al Pirineu.

Des de Depana celebren l’aprovació per part de la Unió Europa del programa Life+ Ós bru, i esperen que aquesta ajuda serveixi per millorar la conservació, viabilitat i seguiment de la població óssos dels Pirineus, així com per desenvolupar polítiques que permetin la cohabitació entre óssos i humans (ajudes al sector ramader) i per a la creació de llocs de treball a les comarques ursines (ecoturisme). L’ajut beneficia totes les administracions involucrades en la conservació de l’espècie.

Depana assegura que tindrà una actitud constructiva i de col·laboració, però seguirà amatent per evitar que es tornin a succeir els errors comesos per part de les administracions competents (tant autonòmiques com locals), durant l’execució de l’anterior projecte Life dels anys 90. Lluny dels conflictes generats en aquella època, ara totes les administracions han actuant de forma consensuada, la qual cosa és un avenç, diuen, que cal valorar.