Democràcia i tecnologia

Democràcia i tecnologia són actualment dos conceptes que ja no poden separar-se i que en el futur encara estaran més interrelacionats.

Malgrat que a Espanya encara funcionem amb urnes i paperetes, la veritat és que cada vegada més països estan implementant sistemes de votació electrònics. Això, que significa una millora en el comptatge de les votacions, té els seus riscos. Els sistemes de votació electrònics poden sofrir ciberatacs causant pèrdues milionàries i el que és pitjor, negant als votants un dret fonamental, triar als seus representants.

És per aquest motiu que Microsoft ha desenvolupat ElectionGuard un sistema que, segons ha afirmat l’empresa en l’Aspen Security Forum dels Estats Units, fa possible que les eleccions siguin processos segurs. Aquest sistema permet als ciutadans votar mitjançant una pantalla tàctil o el comandament de la impressora Xbox Adaptive. El sistema per tant, millora l’accessibilitat del vot per a persones amb discapacitat. ElectionGuard facilita al votant un codi de verificació que l’informi que no hi ha hagut cap problema.

Segons l’empresa, aquest sistema permet reduir els costos i permet que els governs locals puguin realitzar votacions amb major facilitat.

Queda per resoldre un altre element: On queda registrada la informació del vot? És a dir: Com podem saber que Microsoft no emmagatzema aquesta informació?