Demà s’activarà en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya per l’onada de fred prevista

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha anunciat aquest migdia que “demà s’activarà en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred ja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu tres dies o més de fred rigorós que afectarà tot el territori i que en molts casos farà que les mínimes baixin de zero graus”.
 
Jané ha presidit aquest matí la segona reunió  del comitè tècnic del Pla NEUCAT per fer seguiment de l’evolució de les nevades i de la previsió d’onada de fred.
 
El titular d’Interior ha alertat que “la baixada de temperatures coincidirà demà amb un episodi de fort vent a la franja pirinenca i a l’Empordà, per la qual cosa caldrà extremar les precaucions”. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta per ventades i recorda que és una situació d’especial risc pel que fa a les activitats de muntanya.
 
La reunió ha comptat també amb l’assistència del director general de Protecció Civil, Joan Delort, la directora del Servei Català de Trànsit, Maria Eugènia Domènech; el director del CAT112, Federic Adan, així com tècnics i comandaments dels Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Servei Català de Trànsit, Carreteres de la Generalitat, autopistes, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja i Servei Meteorològic de Catalunya.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del pla NEUCAT per les nevades abundants que s’estan produint sobretot al Pirineu Occidental i les incidències que s’estan produint al territori. Cal fer seguiment de l’evolució meteorològica i estar atents a les possibles afectacions de la neu i el gel a les carreteres. La baixada de temperatures coincidirà demà amb un episodi de fort vent a la franja pirinenca i a l’Empordà, per la qual cosa caldrà extremar les precaucions. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta per ventades i recorda que és una situació d’especial risc pel que fa a les activitats de muntanya.
 
Aquest matí, a causa de la neu, hi ha hagut 69 rutes de transport escolar anul·lades amb 728 alumnes afectats a les comarques de Ripollès i Cerdanya (Girona) i Alt Urgell, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà (Lleida) i Berguedà (Barcelona).
 
A més, fins a 77 màquines llevaneus (49 d’elles de la Generalitat) han realitzat neteja de carreteres amb un total de 18.000 km de vies recorreguts.
 
Els serveis de teleassistència i Creu Roja coordinen el seguiment de les persones amb dependència, especialment de les persones d’edat avançada que viuen soles. De moment no hi ha cap incidència rellevant que s’hagi comunicat al Centre de Coordinació Operativa de Protecció Civil de la Generalitat.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques ha disposat diferents equips en zones del territori per poder respondre a les incidències que es puguin produir.
 
Protecció Civil de la Generalitat, a través del Centre de Coordinació d’Emergències a Catalunya CECAT, ha enviat les recomanacions i els consells de seguretat per minimitzar els riscos de l’episodi de climatologia adversa als 948 ajuntaments de Catalunya.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana seguir les informacions del Servei Català de Trànsit, que tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones de muntanya afectades per la neu de forma intensa si no és imprescindible. 
 
Alguns dels gruixos de neu acumulats (cm) des de divendres i fins avui són: 85 cm a Sant Joan de Toran, Val d’Aran (1.013m); 51 a Tavascan (Pallars Sobirà); 47 a Vielha i Arties (Val d’Aran); 33 a Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà); 25 a Puigcerdà (Cerdanya); 20 a Viu de Llevata (Alta Ribagorça); i 19 a Das (Cerdanya).
 
Afectacions viàries
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments la situació viària per la neu i el gel és la següent:
 
–          Hi ha un total de 13 carreteres afectades per la neu i el gel (2 estan tallades, en 10 és obligatori portar cadenes i en 1 es demana precaució per plaques de neu i gel).
–          Per demarcacions la situació és la següent: a Lleida 11 vies afectades, a Girona 1 via afectada, a Barcelona 1 via afectada i a Tarragona cap.
–          Aquesta és la relació de vies afectades:
 
TALLADES:
·       C-142b Tanau-Pla de Beret (tancat l’accés al Pla de Beret per risc d’allaus)
·       C-28 Vaquèira-Casa Sastrada (tancat l’accés al Port de la Bonaigua per risc d’allaus)
 
OBLIGATORI CADENES
·       BV-4031 Castellar de N’Hug-La Molina
·       C-13 Sort-Esterri d’Àneu
·       C-142b Vaquèira-Tanau
·       C-147 Esterri-Alós d’Isil
·       C-28 Vielha-Vaquèira
·       L-500 cap Balneari Boí
·       L-501 cap Pla de l’Ermita
·       L-504 Llavorsí-Tavascan
·       L-510 cap a Àreu
·       N-260 Planoles-Seu d’Urgell (també restringit a vehicles pesants i articulats)
 
NEU/GEL
·       N-230 de Vilaller fins la frontera amb França (precaució i també restringit a vehicles pesants i articulats)
 
El servei Català de Trànsit emetrà consells als conductors en els panells informatius mòbils situats a les principals vies de Catalunya.
 
 
 
Transport escolar
El departament d’Ensenyament i els Consells Comarcals han informat de les següents afectacions en centres escolars i rutes de transport escolar a causa de la nevada. En total, a causa de la neu, avui hi ha hagut 69 rutes anul·lades i 728 alumnes afectats.

Demarcació de Girona:

– Ripollès: l’Escola Planoles de Planoles està tancada avui. Hi ha 24 alumnes afectats.
– Cerdanya: Escola Ger i Llívia tancada.

Demarcació de Lleida:

– Alt Urgell: 10 rutes de transport escolar anul·lades (6 rutes totals i 4 parcials). 86 alumnes afectats.
– Alta Ribagorça: 15 rutes de transport escolar anul·lades (tot el transport). 146 alumnes afectats.
– Pallars Jussà: 5 rutes anul·lades a la zona Aulàs-Plana de Montrós –Espluga de Serra. 56 alumnes afectats.
– Pallars Sobirà: 36 rutes anul·lades. Només s’ha fet la ruta de Sort-Rialp. 416 alumnes afectats.

Demarcació de Barcelona:

-Berguedà:
Secundària:
– Ruta Gósol-Institut l’Alt Berguedà (Bagà), no han pogut fer la ruta complerta. El bus no ha pogut arribar a Gósol ni a Vallcebre. En total han anat a l’Institut 4 alumnes d’ESO, d’un total de 16 alumnes que la fan servir.
Primària:
– Ruta Saldes-Escola Serrat Voltor (Vallcebre). El transport no s’ha pogut fer. Cap alumne d’aquesta ruta ha anat a l’escola. En aquesta ruta es transporten 3 alumnes.
– Castellar de n’Hug-Escola Lillet a Güell (La Pobla de Lillet). El transport no s’ha pogut fer. Cap alumne d’aquesta ruta ha anat a l’escola. En aquesta ruta es transporten 9 alumnes.
Pel que fa a les rutes de transport escolar de la Cerdanya, Ripollès, Val d’Aran, la Noguera, Les Garrigues, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell no s’ha notificat cap incidència en el transport avui.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut en aquest episodi un total de 59 trucades relacionades amb l’episodi de vent i neu. Per comarques, les trucades s’han fet des del Ripollès 9, Palars Sobirà 9, Cerdanya 9, Val d’Aran 7, Baix camp 4, Baix Empordà 3, Berguedà 3 i Gironès 3. Per municipis les trucades s’han distribuït: Toses 6, Bolvir 5, Vielha e Mijaran 5, Alp 3, Llavorsí 3,  Girona 3, Alins 2, Bagà 2, Rialp 2, Bossòst 2, La Seu d’Urgell 2, Mont-roig del Camp 2, Palafrugell 2, La Pobla de Lillet 1, Queralbs 1, Begur 1 i l’Hospitalet de l’Infant 1. La majora de trucades han estat per alertar d’incidències del trànsit derivades de la climatologia adversa; i incidències en coberts, arbres, bastides i obstacles a la via derivades dels efectes del vent i/o neu.

Rescats de Bombers de la Generalitat
A les 03.14 hores d’aquesta matinada, els Bombers de la Generalitat han estat alertats que un vehicle s’havia quedat embarrancat per la neu al camí de la Vinyota, al terme municipal de Puigcerdà. Fins al lloc s’ha desplaçat una dotació dels Bombers que ha ajudat els ocupants a sortir del vehicle i els ha acompanyat fins a un allotjament.
 
Aquesta matinada també, a les 04.53 hores, els Bombers rebien l’avís que una família (2 adults i 2 menors) que havia anat a passar el dia per la zona de Camprodon, no havia tornat a casa a l’hora prevista. Una dotació dels Bombers amb efectius dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) ha iniciat la recerca i al voltant de les 07.20 hores s’ha localitzat el vehicle, embarrancat amb la neu en una pista entre Setcases i Espinavell. Els 4 ocupants estaven sans i estalvis i els efectius, ja que tenien suficient combustible per mantener engegat el cotxe i la calefacció, els han acompanyat fins els vehicles de Bombers i des d’allà fins a Camprodon.
 
 
Alt risc d’allaus
Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el pla ALLAUCAT pel perill d’allaus FORT (4 en l’escala europea de 5) a l’Aran, la Ribagorçana-Vall Fosca, a la meitat nord de la Pallaresa i al Perafita-Puigpedrós.
 
S’han format grans sobreacumulacions de neu en orientacions est, sud-est i sud, principalment. Les previsions meteorològiques indiquen un augment de la intensitat del vent per avui dilluns i demà dimarts al matí que farà inestabilitzar el mantell.
Són probables desencadenaments d’allaus de placa i de neu recent de forma espontània. Alguna allau pot arribar a ser de mida 4 (arribar a fons de vall i provocar afectacions en infraestructures), especialment en vessants orientats a l’est, sud-est, sud i sud-oest. La probabilitat de caiguda d’allaus anirà incrementant-se a mesura que s’intensifiqui el vent