Demà entra en vigor a Andorra la prohibició de distribució de bosses de plàstic d’un sòl ús

bossesAquest dimarts 19 de novembre del 2013 entra en vigor, coincidint amb la setmana europea de prevenció de residus, la prohibició de la distribució de bosses de plàstic d’un sòl ús, prevista en el Reglament per al foment de l’ús de les bosses reutilitzables aprovat pel Govern el 27 de juny del 2012.

A partir d’aquesta data no es permet en cap sector distribuir bosses de plàstic d’un sol ús i en el sector de l’alimentació, on es distribueix la quantitat més gran d’aquest tipus de bosses, s’ha de cobrar qualsevol bossa fabricada amb materials alternatius que es distribueixi a un preu mínim de 2 cèntims d’euro.

El Reglament per al foment de l’ús de les bosses reutilitzables té per objecte prevenir i regular la distribució de bosses d’un sòl ús i fomentar l’ús de les bosses reutilitzables i altres alternatives compatibles amb la prevenció de residus.

Les bosses de plàstic d’un sol ús suposen un problema per al medi ja que tenen una vida útil molt curta i se’n fa un ús abusiu que incrementa en continu la generació de residus de plàstic. La diversitat i la tipologia dels materials d’aquestes bosses en dificulten la segregació i el reciclatge, i com que són molt lleugeres, es dispersen fàcilment pel medi, on són especialment visibles i poden trigar segles a degradar-se naturalment.

El comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potočnik, va presentar el passat 5 de novembre, una proposta per obligar els Estats membres a reduir l’ús de les bosses de plàstic lleugeres, qualificant l’ús de les bosses de plàstic com a un problema ambiental molt greu i molt visible. Els Estats membres podran triar les mesures que considerin més oportunes com ara la imposició de taxes, la fixació d’objectius nacionals o la restricció de la comercialització de les bosses de plàstic.

La mesura que va adoptar el Govern al 2012, va en el mateix sentit i vol prevenir la generació de residus i fomentar la reutilització. El Reglament preveu que els establiments han de facilitar als clients, bosses reutilitzables de material amb un percentatge màxim de material reciclat, bosses tèxtils, caixes reutilitzables de cartró o de plàstic, etc… Mentre no existeixi la recollida selectiva de matèria orgànica en l’àmbit domèstic, no es permet distribuir bosses biodegradables.

Amb l’aprovació d’aquest Reglament, s’ha aconseguit reduir més de 12 milions de bosses de plàstic d’un sol ús (del gener al octubre 2013), el que correspon a un 22% menys de bosses de plàstic entrades al país respecte l’any 2012.

L’enquesta telefònica a la ciutadania sobre costums ambientals feta pel Centre de Recerca Sociològica (CRES), entre el 25 de febrer i el 14 de març 2013, va apuntar que el 80% dels enquestats consideraven que el fet de pagar les bosses de plàstic d’un sol ús és una bona mesura per reduir la generació de residus de plàstic.

A més durant aquests darrers mesos, el Departament de Medi Ambient, mitjançant el Centre Andorra Sostenible ha realitzat una campanya porta a porta prop de tots els comerços on, entre altres temes, s’ha pogut apreciar que únicament 96 entrevistats sobre 1120 (8,5%) han expressat una queixa respecte a l’aplicació d’aquesta Reglament. El motiu principal de queixa és un desacord amb el fet de no poder donar la bossa gratuïtament i la obligatorietat d’haver-la de cobrar. 3 enquestats es queixen de l’estoc excessiu de bosses existent i a la despesa que suposa no poder-les aprofitar. Altres queixes fan referència al fet que les alternatives reutilitzables són més cares i finalment 12 enquestats desconeixien el Reglament.

TOTES LES NOTÍCIES