amillDemà, divendres 21 de novembre, a les vuit del vespre, tindrà lloc a la Seu d’Urgell la presentació de l’Associació de Malalts i Familiars d’Ictus de Lleida ‘AMILL’ en un acte públic que se celebrarà a la sala polivalent del centre cívic El Passeig. La presentació anirà a càrrec del president de l’Associació, Ernesto Ros, i de Carme Monsó, membre de la mateixa entitat. Els acompanyaran persones afectades de la Seu, que configuraran la junta de la delegació que s’instaurarà al nostre municipi. Participarà, també, a la presentació l’alcalde de la Seu, Albert Batalla.

La tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones de l’ajuntament de la Seu, Anna Vives, manifesta que “des de l’Ajuntament i des del Consorci d’Atenció a les Persones hem volgut donar suport a aquesta iniciativa, com a totes les que tenen a veure amb aquestes temàtiques socials i de salut. És bo que al territori hi hagi branques de les associacions mare: apropen la informació a les persones afectades i contribueixen a la sensibilització de la resta de la població”.

L’Associació de Malalts i Familiars d’Ictus de Lleida ‘AMILL’ és una entitat no lucrativa que neix de la necessitat de donar suport, orientar, formar i informar a persones afectades, llurs familiars i vetlladors, professionals i societat en general, l’objectiu de la qual és la prevenció i la recuperació de les discapacitats produïdes per aquesta malaltia.

L’AMILL es va constituir l’any 2009 i està formada en un principi per persones afectades per la malaltia i familiars, així com professionals de la medecina i de les teràpies de recuperació.

Què és un ictus?

L’Ictus és una malaltia aguda ocasionada per una alteració de la circulació de la sang al cervell, que es presenta de manera sobtada. Ictus és el nom científic del què es coneix col·loquialment amb diferents noms com feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi, entre d’altres.

Els símptomes depenen de la zona i el volum del cervell afectats, i per aquest motiu produeixen diferents graus de discapacitat. Si l’afectació dura menys de 24 hores llavors es tracta d’un ictus transitori. Afecta sobretot la població d’edat avançada, tot i que el nombre de persones afectades menors de 65 anys és important.

L’ictus és la primera causa de mort de les dones catalanes i la segona dels homes, i és la primera causa de discapacitat física en adults i la segona de demència. Té un impacte social i econòmic molt important. Segons afirma l’organització Mundial de la Salut (OMS), aproximadament el 85% dels casos es deu a factors de risc elevats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada