Ramaders occitans i bascos s’han manifestat aquest dilluns a la ciutat de Baiona i han deixat una quinzena d’ovelles mortes davant la Sots-prefectura del Govern Francès als Pirineus Atlàntics. Amb aquesta contundent acció volien denunciar l’augment i l’expansió territorial dels atacs de l’ós bru als Pirineus, que ja arriben fins al vessant atlàntic després que fa temps que es denuncien al Pirineu català, principalment al Pallars Sobirà i a l’Aran.

Els afectats van donar a conèixer, davant la seu del govern central, l’atac que hi va haver la setmana passada -la nit de divendres a dissabte- al municipi de Cauterets, que fa frontera amb l’Aragó i forma part del Parc Nacional dels Pirineus. Segons ha informat France 3, al matí els ramaders afectats van trobar 15 ovelles mortes i 70 de ferides, de les quals 36 han hagut de ser sacrificades, cosa que deixa un balanç d’un mínim de 50 exemplars morts, que són els que els pagesos han deixat estesos davant de la delegació de l’executiu francès, principal impulsor de l’alliberament d’óssos als Pirineus. A més a més, en l’atac van desaparèixer unes 250 ovelles més, d’un total de 1.000 que conformaven el ramat.

Aquesta nova protesta arriba després que el 22 d’agost passat un miler de persones es van concentrar a la ciutat aragonesa d’Aínsa contra la presència de l’ós als Pirineus. A la manifestació hi van participar ramaders tant de l’Aragó com dels Pirineus català, occità i navarrès. El col·lectiu considera demostrat que la presència de plantígrads és incompatible amb el manteniment de l’activitat tradicional de ramaderia extensiva. Per això, demanen a les administracions implicades la retirada de tota la població d’óssos que hi ha ara a la serrada i que actualment segueix augmentant. En aquest sentit, aquest estiu l’equip de seguiment ha reconegut que enguany han nascut un mínim de 6 nous cadells i que ara mateix hi ha més de 40 exemplars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada