Decomissats 30 milions d’euros per delictes contra el crim organitzat


Els comissos efectuats per blanqueig de diners han aportat a les arques de l´Estat entre el 2010 i el 2016, 30 milions d´euros. Així ho ha informat el fiscal general en l´acte d´obertura de l´any judicial. Alfons Alberca ha reclamat un increment dels mitjans per lluitar contra aquests delictes, com ara policia judicial. A l´acte oficial, s´ha demanat com és aviat millor més mitjans humans per fer front a les necessitats actuals.

Els comissos per delictes de blanqueig de diners i crim organitzat s´han situat en 30 milions d´euros des del 2010. Això suposa una aportació anual a les arques de l´estat de 5,2 milions d´euros. El fiscal general, Alfons Alberca, ha demanat més mitjans per lluitar contra les fonts econòmiques d´aquest tipus de criminalitat, com ara més policia judicial. Assegura que es delinqueix “per diners o per poder”. i “les estructures criminals el que busquen és rendibilitat econòmica a qualsevol preu”. Per això “la fórmula per atacar-les és la base econòmica”.

El president del Consell Superior de la Justícia ha fet costat a aquesta petició de la fiscalia. Enric Casadevall ha ressaltat el moment complicat que viu la justícia amb una sobrecàrrega de feina  a causa del cas BPA. Ha explicat, però, que ja s´ha dotat la Batllia d´especialistes en aquest àmbit amb “l’ajuda d’un especialista francès”. Casadevall explica que van demanar-ne dos i el segon encara ha d’arribar.

Un any més, els responsables de la Batllia, el Tribunal de Corts i el Superior han aprofitat l´obertura de l´any judicial per demanar més mitjans humans. El ministre de la cartera de Justícia, Xavier Espot, ha destacat els esforços que ja s´han fet amb la incorporació de “tres fiscals nous en els últims 4-5 anys, tres batlles nous, més magistrats…i això és tradueix en les bones xifres estadístiques que avui s’han evidenciat”. 

La memòria de la fiscalia presentada en l´acte d´obertura de l´any judicial reflecteix un increment de la delinqüència del 3%. Els delictes contra el patrimoni han estat els més habituals i representen el 31% del total. Segueixen els delictes contra les persones, amb un 17%, una categoria que ha experimentat enguany un increment. També s´han incrementat els delictes contra la societat, que representen el 16%, amb els comesos contra la salut pública al darrere, que són un 15%. El fiscal ha destacat el descens dels delictes contra la seguretat viària.

Durant l´acte oficial s´ha volgut destacar la feina de l´administració de justícia en un moment molt complicat per la crisi econòmica, social i financera.

(Foto: SFGA)

TOTES LES NOTÍCIES