ambaixada-francesaL’ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha, ha destacat aquest dimarts, durant la recepció amb motiu de la festa nacional de França, que les relacions econòmiques entre ambdós països s’estan reequilibrant i reforçant. De Matha, que ha assegurat que les importacions provinents de França van augmentar el 2014 i que aquest increment s’ha confirmat aquest 2015, ha celebrat l’entrada en vigor del conveni de doble imposició i la realització de la primera trobada empresarial entre Andorra i Migdia-Pirineus. D’altra banda, l’ambaixadora també ha destacat que s’estiguin elaborant projectes per prevenir el risc d’allaus a la RN20 amb l’objectiu que siguin finançats des de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Durant el seu discurs, ha lamentat la duresa de la crisi de BPA, tot contraposant-la amb les “bones notícies” que van suposar les visites de François Hollande i Manuel Valls. 

Centenars de persones en representació de la comunitat francesa i de les institucions del país s’han aplegat, com cada 14 de juliol, als jardins de l’Ambaixada francesa per commemorar el dia nacional del país veí del nord. L’ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha, ha rebut els assistents i ha pronunciat un discurs en què ha repassat els esdeveniments més importants que han tingut lloc durant el darrer any que han afectat les relacions entre Andorra i França, fent especial èmfasi en el seu reforçament gràcies a les visites de François Hollande i de Manuel Valls, que va donar “un missatge de suport i confiança” sobre com les autoritats andorranes han tractat l’afer BPA.

Pel que fa a les relacions econòmiques, l’ambaixadora ha assegurat que la voluntat de reequilibrar-les i de reforçar-les està prenent forma, i ha dit que tot i que el 64% de les importacions provenen d’Espanya, hi ha productes francesos que arriben a Andorra via Espanya. A més, ha indicat que les importacions des de la banda francesa han passat de 205 a 210 milions d’euros el 2014, i que aquest increment s’ha confirmat durant la primera part del 2015. Una mostra d’aquesta millora és la setmana de productes gastronòmics francesos que tindrà lloc a Andorra del 21 al 26 de setembre amb la presència del president de la regió de Migdia-Pirineus. L’ambaixadora també ha destacat la trobada empresarial que es va celebrar a Tolosa la setmana passada, i la voluntat de celebrar-ne una altra a París abans de finals d’any. Amb tot, ha demanat que no només es parli de la voluntat d’acostament entre empreses “sinó que cal fer-ho”, i ha demanat la implicació de totes les parts.

Finalment, De Matha també ha felicitat els estudiants del sistema educatiu francès per les bones notes obtingudes i ha valorat positivament l’increment d’alumnes que opten per seguir els seus estudis a França. De Matha també ha tingut paraules per condemnar l’atemptat de Charlie Hebdo i s’ha referit als esdeveniments a Grècia, celebrant que s’hagi arribat a un acord per mantenir-se a l’eurozona. 

Després del discurs de l’ambaixadora, el cap de Govern, Toni Martí, ha destacat que “el que s’anuncia no són paraules buides” sinó que hi ha hagut fets, com la recent trobada empresarial a Tolosa, o la futura trobada que tindrà lloc a finals d’any a París gràcies al primer ministre Manuel Valls. Martí també ha coincidit amb De Matha en què “cal enfortir els lligams comercials amb França”, i ha recordat que hi va haver una època en què la balança comercial havia estat gairebé equilibrada. En aquest sentit, el cap de Govern considera que “cal conservar el bo dels intercanvis comercials amb Espanya i mirar d’augmentar-los amb França”.

Pel que fa a les millores en la carretera d’accés a Andorra, tant Martí com De Matha han destacat que la desviació d’Ax les Thermes avança a bon ritme i que estarà enllestida el 2016. El cap de Govern ha reconegut que és impossible que França es gasti els 800 milions d’euros que costaria desdoblar la carretera entre Ax i el túnel de Pimorent, però ha assegurat que hi ha la voluntat d’anar millorant la carretera i de destinar els fons Poctefa de la CTP a infraestructures per evitar allaus a la RN20. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada