Durant la roda de premsa que ha tingut lloc avui al local de campanya de Ciutadans Compromesos el candidat David Baró ha parlat de la necessitat de crear la Taula Nacional de Competències, regulada per llei, que permetrà clarificar les disfuncions que es puguin constatar i assolir el consens necessari entre les administracions. 

Els candidats de Ciutadans Compromesos volen consensuar un nou model d’estat basat en un nou equilibri territorial amb la resta de comuns, el Govern d’Andorra i el Consell General, però no estan d’acord amb imposicions unilaterals i/o un nou model basat en la figura de la coordinació de les competències comunals per part del Govern que pugui alterar l’estructura territorial i administrativa actual. L’objectiu que ha de prevaler és l’optimització de recursos de manera consensuada, ser més eficients i evitar duplicitats, seguint el que es va fixar en l’Acord Institucional signat entre els comuns d’Andorra i el Govern l’abril del 2014, acord que vam signar com a cònsols de la Massana. 

A diferència de la resta de candidatures, Ciutadans Compromesos ha fet propostes concretes, amb un compromís ferm:

Com a principals novetats Ciutadans Compromesos proposa agilitzar l’aplicació de la Llei del cens i centralitzar en un únic organisme el control i manteniment del cens. Pel que fa al cens electoral, unificar criteris d’elaboració per evitar disfuncions i garantir el màxim rigor. Un altre punt importat per a la candidatura és la regulació, autorització i registre de les condicions d’obertura i establiment d’activitats comercials, industrials, professionals i de serveis en el terme de la parròquia, dins el marc de la legislació nacional, proposen estudiar-ne una possible centralització en un únic organisme i distribuir-ne els ingressos. 

Altres punts tractats al llarg de la roda de premsa han estat:

COMPETÈNCIES:

-El plantejament d’una reforma de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum per possibilitar canvis en la composició de les meses electorals, de manera que siguin més democràtiques i participatives, integrades també per la ciutadania. 

-Establir mecanismes per garantir la disponibilitat de sòl per construir equipaments d’interès nacional per part del Govern d’Andorra. En cas de projectes i equipaments sensibles, la declaració d’interès nacional es resoldria mitjançant un expedient previ que requeriria l’informe preceptiu i vinculant del Comú. 

Facilitar al Govern el desenvolupament de la política energètica, de manera que l’atribució competencial dels comuns sigui compatible amb les necessitats globals del futur desenvolupament de la societat andorrana. 

-Redefinir la noció de “manteniment de carreteres”, que englobaria qualsevol tipus d’actuació per fer. Així, mentre que el Govern hauria d’assumir l’obligació de mantenir totes les carreteres (de tot tipus) existents fins al moment de promulgació de la Llei 7/2005, els comuns hauríen d’assumir la competència de les noves carreteres secundàries construïdes a partir d’aleshores i els vials que es trobessin dins del planejament urbà derivat del POUP. 

-Garantir el principi d’autogovern i d’autonomia financera dels comuns establerts en la Constitució. 

-Desplegar conjuntament una Administració pública més eficaç pel que fa als tràmits dels comuns i de govern, basada en la signatura electrònica. 

– En relació amb les competències assumides pels comuns, i no assignades per la llei, proposen centralitzar les ajudes socials de qualsevol tipologia, mancomunar i centralitzar el Servei d’Atenció Domiciliària, així com les escoles i centres culturals (com l’Escola de música o l’Escola d’art), i, d’una manera general, buscar fórmules de col·laboració, cooperació i coordinació per assolir una gestió més eficient i sostenible des del punt de vista financer, tot garantint la prestació de serveis a la ciutadania. 

TRANSFERÈNCIES:

Pel que fa a les transferències, atès que prèviament calia consolidar el nou model fiscal de l’Estat i que, per aquest motiu, es va consensuar fixar un import màxim global de les transferències per als exercicis 2015 i 2016, es comprometen a arribar a un nou acord institucional amb el Govern d’Andorra perquè els comuns d’Andorra disposin dels recursos adequats per al seu funcionament i per a la prestació d’uns serveis de qualitat als ciutadans.

Text i foto: CC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada