livreEl vestíbul del Consell General acull des d’aquest dilluns al vespre l’exposició ‘Le livre pauvre, ces livres qui nous délivrent’. Es tracta d’una mostra d’obres del gènere ‘livre pauvre’, ideat l’any 2003 per Daniel Leuwers, que combina la poesia manuscrita amb la pintura i la fotografia. L’artista ha triat una cinquantena de llibres dels dos mil de què disposa la col·lecció, i els exposarà a Andorra fins el 24 de maig.

El llibre pobre, ha explicat Leuwers, “no és un llibre, ja que és una fulla de paper doblegada en dos, tres o quatre plecs, i tampoc és pobre, sinó que és molt ric, perquè combina escriptura manuscrita amb pintura original o fotografia”. La denominació, doncs, és “provocativa”.

Una de les característiques del llibre pobre és el fet de ser un gènere que no es pot comercialitzar. L’obra pertany als seus artistes i Leuwers i l’administració francesa la custodien. La totalitat de l’exposició, de fet, s’està prop de la ciutat de Tours, al lloc on va morir el poeta Pierre de Ronsard. Tot i això, al llarg de la seva curta història, els exemplars ja han viatjat per bona part del món i s’han exposat als Estats Units, a Rússia, a Itàlia o a França.

Aquest és el primer cop que s’exposen a Andorra i, per a l’ocasió, Leuwers ha fet una tria de 50 exemplars, entre els quals hi ha una obra d’una artista andorrana resident a França, Marie-Pierre Vidal. A banda, ben aviat n’hi haurà més, ja que Alfons Valdés, Teresa Colom i Albert Villaró s’han animat i s’estrenaran en el gènere.

Tal com ha explicat Leuwers, la poesia sol ser inèdita, i s’ha d’escriure manualment sobre el paper –la mida del suport pot variar, i n’hi ha de grans i de petits. Molts cops, el text d’aquest poeta és el que “provoca” al pintor o il·lustrador, que amb la seva tria completa l’obra.

Molts dels llibres exposats al Consell General estan en francès, tot i que també n’hi ha en anglès, rus i català. La mostra l’organitzen el Consell General i l’Aliança andorrano-francesa, amb motiu de les celebracions de l’Organització de la Francofonia, i compta amb el suport de l’ambaixada de França i del Govern.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada