DA valora positivament la proposta de Raiffeisen però veu elements jurídics i financers complexos

nomen-aleix-baroEls impulsors de la cooperativa bancària Raiffeisen s’han reunit aquest dimarts amb el grup parlamentari demòcrata per exposar el que consideren les alternatives que menor destrucció de valor de l’entitat representen. Segons un dels seus membres, Eusebi Nòmen, aquestes opcions permeten reduir “entre 500 i 300 milions la destrucció de valor que provocarà l’opció de Vall Banc”. Des de DA, el president del grup parlamentari, Ladislau Baró, ha admès que “sembla una proposta ben estructurada” i que valoraran les alternatives però ha advertit que “en cada una de les passes que proposen hi ha una complexitat d’elements tècnics, tant jurídics com financers, molt elevada”. 

El grup demòcrata ha rebut aquest dimarts la proposta de Raiffeisen amb “interès” però també amb “prudència”. Segons ha assenyalat el president del grup de DA, Ladislau Baró, sembla una proposta “ben estructurada” sobre noves possibles solucions, un fet que veu de forma positiva. Tot i així, caldrà valorar-la detalladament perquè conté elements jurídics i financers d’una complexitat “molt elevada” per a la seva consecució.

Igualment, Baró ha recordat que el regulador ja ha iniciat un procés amb “passes argumentades, racionalment fonamentades i amb una línia coherent d’acció”. “A vegades”, ha apuntat, “és difícil que es vagi contra les pròpies passes argumentades i sòlidament construïdes”. Tot i així, ha afegit, “si hi ha elements de racionalitat superiors es pot valorar” però és massa d’hora per determinar si hi són o no, ha conclòs. De fet, davant d’aquesta “dicotomia” el que preval per al grup parlamentari és “fer cas” al que està fent l’AREB com a “òrgan competent i independent”. Així, haurà de ser el regulador qui valori finalment la proposta.

De la seva banda, els impulsors de la cooperativa s’han mostrat segurs que les opcions exposades als grups parlamentaris i a l’AREB són les que suposen una menor pèrdua de valor per als clients, per als treballadors i per als accionistes i, per tant, segons la Llei BPA, el regulador s’hauria de decantar per aquestes propostes. Segons un dels membres de la iniciativa Raiffeisen, Eusebi Nomen, les tres alternatives de reestructuració, recapitalització i adquisició d’actius amb la cooperativa “poden reduir entre 500 i 300 milions la destrucció de valor que provocarà l’opció de Vallbanc”.

Per últim, Nomen ha volgut alertar sobre la possibilitat “hipotètica” que l’AREB es quedi amb els comptes d’entitats consolidades. Segons el raonament de l’impulsor de Raiffeisen, si es retalla el valor dels actius de BPA en el moment de traspassar-los a la nova entitat pont cal retallar el passiu. El primer és el capital social i les reserves, després les preferents i els comptes d’administradors i executius. Finalment, hi ha “comptes importants” de BPA Panamà, Banco Madrid i BPA assegurances que, ha matisat, “no són d’aquestes entitats sinó dels seus clients”. Segons Nomen, això tindria un efecte molt negatiu perquè si l’AREB “s’apropia” dels 70 milions d’euros de BPA Panamà que estan a l’entitat andorrana “provocarà la fallida de la primera i el risc que el supervisor posi en quarantena totes les inversions andorranes a BPA per risc de contagi”. Amb tot, hauran de seguir treballant amb l’AREB per veure si les alternatives exposades són viables.

Text i foto: ANA

 

2 comentaris

  1. La mejor opcion de todas es que el gobierno devuelva los ahorros de una vez por todas. ¿Hasta cuando hay que esperar? No sean sinverguenzas y den la cara

  2. Es la millor opció ja que manté els llocs de treball i donarie confiança als clients que tenien comptes oberts i son de fora.
    Ànims Eusebi Nomen Calvet i Homs Artur

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *