verduEl grup parlamentari demòcrata està ultimant la redacció d’una proposició de llei reguladora de les successions per causa de mort, que podria entrar a tràmit parlamentari entre els mesos de març i d’abril. La consellera general Meritxell Verdú ha explicat que l’objectiu és modernitzar la legislació en aquesta matèria, que actualment es basa en lleis molt antigues i fins i tot en el dret romà, i com a primer pas per dotar el país d’un codi civil. Verdú ha indicat que la llei –o codi- servirà per aclarir alguns conceptes sobre la successió en cas que no hi hagi testament, sobretot pel que fa al dret de successió del cònjuge vidu.

El grup parlamentari demòcrata, i concretament la seva comissió d’Interior, té ‘molt avançat’ el text de la proposició de llei reguladora de la successió per causa de mort, i té la intenció d’entrar-lo a tràmit parlamentari entre els mesos de març i abril.

Tal com ha explicat la consellera general Meritxell Verdú, la iniciativa té per objectiu posar al dia el dret successori i andorranitzar-lo, tenint en compte que actualment en alguns casos encara s’ha de recórrer al dret català i al dret romà justinià. Amb aquesta llei, quan una persona mori sense testament ,’disposarem d’uns paràmetres, ja no hi haurà lloc a dubte sobre quina legislació s’ha d’aplicar’.

Un dels temes cabdals de la normativa és el de modernitzar alguns conceptes sobre la successió intestada, i concretament millorar el dret dels cònjuges vidus a l’hora de rebre l’herència. Cal tenir en compte que actualment, en cas de no haver-hi testament, els germans i altres col·laterals del difunt passen per davant del cònjuge a l’hora d’heretar, tot i que aquest rep l’usdefruit de la meitat de l’herència.

La intenció de DA és millorar la situació del cònjuge, ‘per evitar que es quedi totalment desprotegit com a vegades succeeix’, però sempre diferenciant el que són béns troncals –que provenen dels ascendents del difunt- dels béns que s’han adquirit durant el matrimoni. Una de les possibilitats que s’estudia és la d’establir que el cònjuge pugui rebre una quarta part de l’herència, el que s’anomena quarta marital.

La proposició de llei també pretén actualitzar disposicions antigues, i regular millor les qüestions sobre separacions i divorcis i, segons ha indicat Verdú, és un primer pas per, posteriorment, regular el dret relatiu a la família i poder tenir en un futur un codi civil d’Andorra.

1 comentari

  1. Aneu fent lleis que no interessen a ningú en lloc de resoldre els temes que preocupen el país, que ja vindran les eleccions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada