Malgrat l’elevat nombre de persones que no saben a qui votarien, malgrat també l’elevat nombre de ciutadans que prefereixen no contestar, el Centre de Recerca Sociològica (CRES) ha fet una estimació de qui guanyaria unes hipotètiques eleccions generals si se celebressin actualment.

Així, sumant el vot ja decidit i la simpatia que tenen cap als partits els qui no saben a qui votar (una fórmula que ja s’utilitza a enquestes de països veïns), Demòcrates per Andorra (DA) guanyaria els comicis amb un 37,3% dels vots, per sobre dels liberals, que obtindrien un 23,88% dels vots, i dels socialdemòcrates, amb un 20,90%. Són uns percentatges força similars als de les eleccions del 2015.

D’altra banda, si poguessin votar els no andorrans, es decantarien en un 13,5% pel Partit Socialdemòcrata, a poca distància de DA, amb un 12,3% del total dels vots.

Demòcrates per Andorra va guanyar les eleccions del 2015 amb un 37,03% dels vots, i si se celebressin ara repetiria victòria amb un 37,31% dels vots. El seguiria Liberals d’Andorra amb un 23,88% dels vots (va obtenir un 27,6%), el Partit Socialdemocrata amb un 20,9%, Socialdemocràcia i Progrés amb un 8,46% i els Verds d’Andorra amb un 7,96%.

Aquests percentatges s’han extret de les respostes sobre el vot decidit dels ciutadans, més la simpatia cap als partits en el cas dels que han optat per no contestar a l’enquesta d’opinió política que elabora anualment el Centre de Recerca Sociològica (CRES). És una fórmula que ja s’utilitza als països veïns i que permet tenir una aproximació una mica més fidedigna que si s’agafen únicament les dades de la pregunta ‘a qui votaries?’. El motiu d’introduir la simpatia és l’elevat nombre de vot ocult i de persones indecises, un tret diferencial d’Andorra, ha exposat el director del CRES, Joan Micó. De fet, a la pregunta sobre la intenció de vot, un 40,8% diu que no sap a qui votaria i un 16,3% no vol contestar.

Per mostrar el gran nombre de vot ocult, Micó ha mostrat les dades sobre la pregunta ‘a quin partit va votar a les darreres eleccions?’. El 50,7% diu que va votar a DA, quan a la realitat ho va fer poc més d’un 37%. Bona part del vot ocult aniria cap als liberals, creu el CRES.

En qualsevol cas, són dades orientatives, ha recalcat Micó, que també ha avançat que des del CRES es treballa per aconseguir una aproximació més fidedigna dels resultats de les enquestes d’intenció de vot de cara a les properes eleccions generals.

Finalment, a la pregunta sobre qui creu l’enquestat que guanyaria unes eleccions generals ara mateix, el 43,4% dels andorrans diu que seria DA, tot i que el 64,9% creu que no ho farà per majoria absoluta.

Els no andorrans són d’esquerres

El centre de recerca ha fet preguntes similars als no andorrans, i el perfil de respostes que n’ha sortit és força diferent a la dels nacionals. Si poguessin votar (el 81% assegura que ho faria), es decantarien en un 13,5% pels socialdemòcrates. De prop estaria DA, amb el 12,3% dels vots, i ja més lluny els liberals, amb el 5,7%.

En línies generals, l’enquesta política constata que els no andorrans són menys crítics amb l’actuació dels líders i de la política en general, i això és perquè estan “més desmobilitzats” o “més satisfets”, tot i que és una “bona notícia” per al bon funcionament del país, segons ha considerat Micó.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada