DA renova l’aposta pel pacte d’Estat de la Seguretat Social “malgrat l’actitud del PS”

Demòcrates per Andorra segueix apostant per un pacte d’Estat amb l’oposició socialdemòcrata per dissenyar junts el futur del sistema de Seguretat Social. Les crítiques que ahir va fer públiques la cúpula del Partit Socialdemòcrata no han fet variar l’estratègia dels demòcrates que, malgrat disposar d’una amplíssima majoria al Consell General, són partidaris de consensuar una qüestió tan sensible com aquesta amb l’oposició.

A diferència del que va expressar la direcció del PS, l’executiva de DA no considera que les divergències de criteri que puguin existir entre demòcrates i socialdemòcrates siguin un obstacle per al pacte d’Estat, sinó més aviat tot el contrari. “Els socialdemòcrates diuen que no es volen asseure a la taula de negociacions si hi ha divergències de criteri amb nosaltres. Què volen? Pactar només allò en què ja estem d’acord? Pactar només amb aquells que estan d’acord al 100% amb el que ells diuen? Pactar amb algú amb qui ja estàs plenament d’acord no té sentit, no cal. Sense divergències d’opinió no tindria sentit parlar d’una negociació”, ha valorat el secretari general de DA, Carles Torralba.

Torralba s’ha mostrat disposat a escoltar, a estudiar, a debatre i –en la mesura del possible- a incorporar aquelles propostes constructives sobre la Seguretat Social que formulin els socialdemòcrates. “Estem disposats a parlar de tot”, ha assegurat el secretari general, “però això implica estar disposat a asseure’s a la taula de negociacions sense cap apriorisme”.

En aquest sentit, Torralba ha lamentat les condicions prèvies que sembla voler imposar el PS abans d’iniciar les negociacions pel pacte d’Estat. “Han trigat dos mesos a donar resposta a les línies mestres del pacte que el Cap de Govern va presentar a Jaume Bartumeu el 22 de novembre i quan ho han fet ha estat per criticar fins i tot abans de d’iniciar-se les converses”. El secretari general demòcrata ha lamentat també la imprecisió de les crítiques de l’oposició: “Què vol dir retallades no? Vol dir que no s’ha de retallar el dèficit de la branca general? Vol dir que no s’han de retallar els abusos del sistema? Vol dir que no s’han de retallar les tarifes excessivament elevades que apliquen alguns professionals?”

Quant a la branca de jubilació, Torralba s’ha mostrat crític amb la focalització que fa el PS sobre la qüestió dels plans de pensions privats: “Per què desvien l’atenció quan coneixen perfectament quin és el problema? El problema és que tenim un sistema de pensions dissenyat per a una societat on l’esperança de vida era de poc més de 70 anys i avui l’esperança de vida dels majors de 65 anys s’acosta als 85 anys. Les persones jubilades viuen més del doble del que vivien quan es va dissenyar aquest sistema. Això vol dir que el sistema de pensions del nostre país és del tot inviable, tal com ha explicat el ministre de Finances diverses vegades”.

El secretari general ha explicat que l’executiva de DA ha donat ple suport al posicionament del Govern en aquesta qüestió. Els demòcrates comparteixen les línies mestres dibuixades pel Cap de Govern i pels ministres de Salut i de Finances: limitar els dèficits creixents de la branca general, assegurar la viabilitat de la branca de jubilació i garantir la sostenibilitat de tot el sistema aprofundint en la corresponsabilitat, l’equitat i la solidaritat.

És amb aquesta actitud constructiva i de mà estesa que, segons ha explicat Torralba, el Cap de Govern i president de DA encara la reunió que mantindrà el 2 de febrer amb els presidents dels Grups Parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata. “En aquella trobada s’evidenciarà que els posicionaments del Govern i de DA són molt raonables i que hi ha molt marge per l’acord amb l’oposició, sempre i quan els socialdemòcrates vulguin”, ha declarat el secretari general de DA.

 

Confiança en l’obertura econòmica

L’objectiu de la reunió de l’executiva de DA d’aquest vespre era analitzar el full de ruta de l’obertura econòmica traçat pel Govern per a aquest any. De la mateixa manera que l’Executiu ha donat a conèixer aquest projecte als grups parlamentaris, als agents econòmics, als professionals liberals i a la Comissió Legislativa d’Economia del Consell General, avui era el torn de l’executiva de DA. Tots els membres dels òrgans directius del partit han donat ple suport als plans del Govern i s’han mostrat confiats en què una profunda obertura de l’economia andorrana a la inversió estrangera, acompanyada de seguretat jurídica, homologació internacional, potenciació dels diferencials de competitivitat, atracció de talent, innovació i diversificació és la clau per a la construcció d’un nou model econòmic.

En aquest sentit, els demòcrates consideren que el projecte d’obertura traçat pel Govern és l’únic camí viable per garantir la creació de nous llocs de treball i el rellançament de l’economia. El partit s’ha mostrat disposat a col•laborar amb l’Executiu i amb el Grup Parlamentari Demòcrata per tirar endavant un full de ruta que es considera realista i ambiciós.

Text: DA

1 comentari

  1. Entenc el PS que no vulgui pactar amb gent que publicitat les innocentades com veritat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *